Min utrustning

Olika aktiviter kräver oftast olika typer av utrustning. Jag själv är rätt kräsen och provar jag något som jag inte är nöjd med så fortsätter jag att testa vidare tills jag har hittat det som verkligen fungerar. Oavsett om det gäller jakt, fiske eller vandring så vill jag ha bra, prisvärda grejor som jag kan lita på när vädret slår om eller dagarna på fjället blir längre än planerat. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter i form av min personliga utrustning till dig. Kanske hittar du något guldkorn eller så får du inspiration som kan styra dig i rätt riktning för att hitta det som passar just dig.

I den utrustning som nämns nedan så är dessa sponsrade och/eller lånade: Lundhags Skare Expedition, Hawke Endurance 1-4, Lundhags Makke, GRS Bifrost, Woolpower zip turtleneck.

Underställ

9 gånger av 10 så är det här vad jag har närmst kroppen och det kompletteras sedan med andra plagg utifrån förutsättningar och väder. Till skillnad från Woolpowers light serie så är 200g frottestickad och binder mera luft. Det tycker jag gör den mer mångsidig och lämplig för blandade aktiviter. Precis som det kan bli under en dag på fjället eller i jaktskogen.

Woolpower 200g Long johns

Woolpower 200g zip turtleneck

Byxor

Det här är min absoluta favoritbyxa! Den är rörlig med bra passform och finns att beställa i extra-long vilket passar mig alldeles utmärkt. Från tidig vår till sen höst använder jag dessa byxor nästan varje dag. Under förra årets toppfågeljakt använde jag dem som regel under mitt överdragsställ i bomull och det fungerade väldigt bra oavsett väder och temperatur.

Lundhags Makke pant

Skidutrustning

Efter att ha provat mig fram i flera år och testat diverse träskidor under toppfågeljakten så köpte jag till slut dessa för att ha till allt som görs med skidor under fötterna. Nu har jag äntligen hittat rätt! En lätt stabil skida med bra bärighet i kombination med bra glid och fäste genom de avtagbara stighudarna ger mig precis det jag behöver för en dag till fjälls eller jakt. Denna skida är utan stålkant då jag alltid har med mig hund och inte vill riskera att hon skär sig på stålkanterna men det finns också en skida med samma mått och med stålkant.

Åsnes Breidablikk

Precis som med skidorna så har jag testat (och jobbat med att sälja) alla tänkbara turpjäxor. Där har jag två tips varav den ena är den min fru använder och är supernöjd med, den andra passar min fot bättre och är den jag själv använder. Det viktigaste här är att du verkligen provar olika modeller för att se vad som passar just dig innan du bestämmer dig.

Alpina 1600

Lundhags Guide BC

Jaktutrustning

Jag jagar så mycket olika vilt och har samma bössa till precis allt. En tikka t3 i .308 win som jag använder till allt från toppfågel till älg. För att få den som jag vill ha den så har jag testat mig fram och har nu ”hittat hem” med det som passar mig bäst. Det är:

Kolv: GRS Bifrost

Kikarsikte: Hawke Endurance wa 4-16 samt Hawke Endurance 1-4

Sen är en hyfsad handkikare väldigt bra att ha och där använder jag Vortex Diamondback HD. Till handkikaren så är en av mina bästa prylar en kikarsele. Den är helt överlägsen för att hålla kikaren på plats under framförallt toppfågeljakten. Då slipper man en kikare som hänger och dinglar över bröstet eftersom selen håller den på plats och den finns alltid lättillgänglig.

Kängor

Även här har jag testat mig fram och det som jag alltid kommer tillbaka till är Lundhagskängorna. Det här är kängor som i jämförelse med membrankängor torkar relativt fort men det som jag verkligen älskar med dem är att de går att laga. För vad som i sammanhanget är en väldigt billig peng så kan du få dem renoverade hos Lundhags i Järpen. Jag har fått några sömmar reparerade och ställde då frågan om sulan behövde bytas ut, svaret jag fick var att de håller några år till. Det här älskar jag! Inte nog med att jag fick dem reparerade, dessutom gjorde skomakaren Urban bedömningen att något mer inte behöver göras för tillfället. Inga utbyten av grejor som fortfarande funkar alltså. Om vi ska försöka tänka hållbart både i valet av utrustning och material så borde det faktum att våra prylar går att laga stå högt i kurs

Sommartid har jag ett par Professional High som trots sina 10+ år fortfarande är i gott skick och endast har behövt en sömreparation utöver regelbunden omvårdnad med fett och impregnering. Den enda nackdelen jag ser med lundhagskängor är att sulan är halkig på vått, stenigt underlag. Jag vet till exempel att (ofta norska) fjälljägare som rör sig mycket i stenig terräng väljer bort dem av just den anledningen.

Vinterkängorna är även det något som jag testat mig fram till. Efter en rätt allvarlig förfrysning av ena foten under en lite för lång och kall skiddag så har jag problem med mina fötter. Det behöver inte vara särskilt kallt för att värken och domningarna kommer och det förstör vilken fjälltur som helst. Efter köp och sälj av diverse -40 stövlar och kängor så landade jag till slut i Lundhags Skare Expedition. Det är en helt grym känga! Klimatet i skon är jättebra tack vare den löstagbara filtinnerskon som gör att jag inte blir fuktig om fötterna och i kombination med den tjocka och isolerade sulan håller jag mig varm under de mest kylslagna älgpassen. Kort sagt så kommer jag aldrig byta vinterkänga till något annat!