Vad som gör en vintertur med två nätter i tält bekväm – Kläder efter väder och aktivitet

Detta inlägg är producerat i samarbete med Woolpower och innehåller produktplacering.

För att vara ute på vintern krävs det lite mer eftertanke än på sommaren. Det blir viktigare med rätt klädsel och att vara förberedd på kraftiga väderomslag. Detta tänkte jag på när jag skrev min packlista som du kan läsa här, men hur gick det egentligen? Vad hade jag med mig som var onödigt och var det något jag saknade? Svaren på de frågorna ska du nu få.

Eftersom kylan gör sig påmind på ett helt annat sätt under vintern så är det väldigt viktigt att hålla sig torr. Det här är ju inte alltid genomförbart och därför är materialvalen lika viktiga som kläderna i sig. Jag väljer därför alltid att använda ull, inifrån och ut, från topp till tå och utanpå detta har jag sedan ett skal som står emot vädret.

Varför just ull? Jo det är ju så fiffigt att ull fortsätter att värma även om det blir blött eller fuktigt. Det gör i sin tur att kroppen håller värmen jämnare. Visst är det bra!?

Vid högre aktivitet som under skidåkningen till tältplatsen eller under jaktdagarna så använder jag oftast ett tunnare underställ och då Woolpower lite. Behövs det så kompletterar jag med en väst eller en tjockare tröja. Vid fikapaus eller stopp så tar jag på mig en packbar dunjacka som jag har med i ryggsäcken.

I lägret så tar jag direkt på mig varma och torra plagg för att inte hinna bli kall när jag stannat. Här är det helt enkelt bäst att klä av sig det nu svettiga tunna understället och byta till ett torrt lite tjockare. Det tunna understället hamnar därför på tork och på mig tar jag nu ett woolpower 200g underställ. Sen är det bara att bylsa på sig så mycket som behövs för att hålla lagom temperatur vid stillasittande.

I sovsäcken

Här blir det lite knepigare och hänger såklart ihop med vad du för sovsäck och liggunderlag som används. Jag har ingen vintersäck och klär mig lite mer än om jag haft en tjockare sovsäck. Först och främst. Torra sockar! Som uttrycket lyder så gäller det att ha torrt på fötterna och under en tälttur är det inget undantag. Sen lånar jag oftast min frus tjockare långkalsonger (som annars oftast ligger i garderoben för de är så varma) och det är ett par woolpower 400g som är grymt sköna! Tänk dig ett par mysbyxor fast i ull. Helt perfekta pyjamasbyxor en natt i vinterfjällen! På överkroppen klär jag på mig lagom mycket och har oftast en tröja nära till hands ifall jag vaknar på natten av att jag är kall. På händerna har jag mina favoritvantar som är ett par ulltorgvantar och sist men inte minst, en redigt tjock ullmössa på huvudet. Det här är för mig den ultimata sovklädseln!

Med de här kläderna så klarar jag dagarna väldigt bra och beroende på antal dagar så kan jag komplettera med ytterligare ett underställ för att ha ett extra som är torrt men är det bara en eller två dagar så räcker det åtminstone för mig.

Det händer med händer

Ett uttryck som min hygienlärare på restaurangskolan flitigt slängde sig med men som jag nu vill applicera på vinterturer. Jag brukar förklara det som så att jag älskar kyla men jag hatar att frysa. Detta gäller inte minst händerna! Blir jag för kall så är det inte längre lika njutbart och dessutom kan jag tycka att det tar lång tid att bli riktigt varm igen. Speciellt om jag är ute på en tur med övernattning. Jag har därför några knep för just detta. Det första är så enkelt att det gäller att ha med några extrapar med handskar så det går att byta till ett par torra. Det andra är skaltumhandskar som är helt suveränt! Det finns olika varianter att välja på där försvarets gamla skalhandske är minst så funktionell men den kan vara lite knepig att lägga vantarna på (hehe!). Jag har ett par från Chevalier som jag är supernöjd med och tänk på att de ska vara stora nog att dra utanpå ett par längdskidhandskar, eller, min räddare i nöden, ett par tumhandskar i ull. Med den här kombinationen av vantar som backup törs jag lita på att jag håller värmen ordentligt och dessutom så kan jag använda ulltumhandskarna i sovsäcken på natten om jag blir extra frusen.

Med de här kläderna så kan jag vara säker på att hålla mig varm på vinterturen och kunna njuta så mycket som möjligt under dagarna i fjällen. Jag hoppas att det är några tips som kan hjälpa just dig och har du några funderingar kring utrustning eller kläder för vinterturer så är det bara att höra av dig!

Vi ses på ett fjäll någonstans!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s