Packlista och planering

Den här artikeln publiceras som en del i ett reklamsamarbete med Nordik Distribution.

Packning och färdplan. Det är något som jag älskar med fjällturer eftersom det förlänger känslan av äventyr och ger möjlighet att planera detaljerna för att ge goda förutsättningar till en lyckad tur.

Först måste det finnas en plan. I vårt fall är det fyra dagar ute där vi har som mål att hinna se och jaga på så mycket fjäll som möjligt. Vår exakta rutt och färdplan är inte spikad av den enkla anledningen att jakten på fjällmarker är svår att planera. Gång efter annan har jag haft en plan som skjutits i sank pga snabba vändningar i öppna, respektive stängda områden, så nu väljer jag istället att vara försiktigt optimistisk samtidigt som jag har både en plan a, b och c. Med det sagt så har jag givetvis rutter i huvudet och för oss ser det ut såhär. Vi kommer utgå från parkeringen där vi i stort sett kan börja jaga från bilen och sen kommer vi i två dagar jobba oss in i fjällen, någonstans under dag tre vänder vi tillbaka hemåt och vi väljer då riktning och rutt beroende på hur det sett ut med fågeltillgång på vägen in.

Grundrutt och jaktrutt

Jag väljer att kalla dem så men de hör ihop lika mycket som en kåsa och kaffepanna och måste samverka för att det ska funka. Grundrutten är den rutt från start till mål som jag planerat genom terräng som är hyfsad lätt att forcera samtidigt som den är vacker och ger möjlighet till goda tältplatser med lagom avstånd från varandra. Jag har resonerat så att den bör bli någonstans runt 10-15km/dag för att inte vara övermäktig men ändå är tillräckligt lång för att ge möjlighet att ta sig längre in i fjällen. Det är utifrån egna erfarenheter och förutsättningar och kan givetvis ändras utifrån dina egna perspektiv. Vår grundrutt kommer således att hamna på ca 45km fördelat över fyra dagar.

Jaktrutten följer inte samma utstakade plan som grundrutten utan kommer adderas till ordinarie rutt i form av avstånd. Den bottnar helt i områden som vi vill lägga mera jakttid på, eller om vi råkar vandra igenom områden med mycket fågel och gör en avstickare för jakt. Det här är givetvis svårare att planera för men jag har resonerat att det kan tänkas bli kring 6-8km extra per dag och ger en total sträcka, fördelat över fyra dagar och tillsammans med grundrutten, om 70-80km.

Det är ganska långt men genom att planera har jag tagit höjd för vad det maximala antalet kilometrar kan hamna på och har alternativa rutter som är kortare. På så vis vet jag hur lång den längsta sträckan kan bli och kan anpassa mig nedåt om väder, vind eller skador gör att vi inte kan gå längre. Det känns både tryggt och säkert istället för att lägga mig på en för låg kilometerräkning och inte vara beredd på oförutsedda delar av rutten som kan göra att det blir längre än jag tänkt.

Packlista

Nu har vi en rutt och förmodat antal kilometer med oss vidare in i planeringen och har kommit till packningen. Det är nu det blir kul på riktigt!

Jag har många års erfarenhet av kortare turer, speciellt med barnen, men att planera för en tur som denna har gjort att jag behövt ta nya infallsvinklar för att tackla matematiken. Matten i det är då givetvis vikt och avstånd som kommer vara de två mest avgörande delarna för om turen blir lyckad eller inte. Hur har jag gjort då? Jo, jag har tagit hjälp av de som kan. Tidigt i planeringsstadiet gick jag med i en facebookgrupp som heter ”Ultralätt utrustning” för att suga åt mig både kunskap och finurliga lösningar från människor som jag, med viss beundran, tidigare kallat för dårar. När jag tagit med kolbullepannan ut i ryggsäcken och har både tre och fyra knivar med mig så har de här personerna klippt bort tvättråden i kläder och utrustning för att spara vikt. Mitt argument har varit att det är mer njutbart att ha med en box rödtjut ut och jag har sanningen att säga aldrig förstått tjusningen med köksvågen som en livsviktig kompanjon till fjällpackningen. Jag kan eventuellt ha ändrat åsikt nu. De här människorna vet vad de sysslar med, det är inget snack om saken och det är ju faktiskt så att det är rätt njutbart att inte bära så tungt också! Det fina är att jag kan klippa och klistra lite med de råd som passar mig och utesluta de som jag tycker blir för extrema för ändamålet. Om det nu är någon av er lättviktsvandrare som råkar läsa det här så förstår jag att jag inte kommer vara i närheten av en ultralätt packning, men jag tackar ödmjukast för både tips och goda insikter i vad som går att göra för att minska packvikten. Behöver jag ens nämna att ölen som var med på förra årets 3-dagarstur var det första som fick stryka på foten?

Hur ser matten ut då? Jag har kommit fram till att min personliga gräns är 15kg exklusive bössa och ammunition. Det kommer göra att den totala vikten landar på strax under 20kg och den kommer dessutom vara krympande allt eftersom maten äts upp. Och vet du, jag har också kommit fram till att det faktiskt är rätt skoj att använda köksvågen till annat än köttfärspaketerande och brödbak. För att kunna lyckas med det här så kapar jag friskt bland både reservkläder och bra-att-ha som ofta kommer med av bara farten. Nu gäller det att vara taktisk och det kommer jag ha stor glädje av när vi vandrar iväg över fjällen.

Hund

Vi jagar på uppflog, det vill säga att vi själva, eller med hjälp av en hund, stöter upp riporna själva istället för att använda oss av en stående fågelhund. Dimma, som min finska lapphund heter, är dessutom ett otroligt mysigt sällskap på fjället utöver det faktum att hon är en fena på att hitta fågel som vi skjutit. Hon ska såklart med och kanske får vi även liten nytta av henne under jakten också. Hennes packning är enkel och består av hundmat, ett koppel och ett avklippt liggunderlag att ligga på under natten. Det får hon bära själv i en klövjeväska.

Jaktryggsäck

En stor del av turen kommer ske med hela packningen på ryggen men när vi nått lägerplatsen och vill gå ett par timmar till så kommer vi ha lättare packning. Till de tillfällena har vi fått låna varsin jaktryggsäck/väst av Nordik Distribution som vi hoppas få använda flitigt. Märket är Badlands och den heter Upland game vest, det är en väst som är gjord för fjäll- och bergsjakt då du bara vill få med det nödvändigaste samtidigt som du har en säck som är väldigt smidig att skjuta med när du har den på dig. Vi ska testa och utvärdera men efter en heldag på fjället och lite tjuvtest så är jag imponerad. Det kilo extra som den väger kommer att vara guld värt när vi vill ha med middagspackningen och gå en sväng från dagens lägerplats.

Allt som återstår

Nu är det bara genomförandet av själva turen kvar! God planering bäddar för gott genomförande och jag är säker på att allt kommer att gå som smort. Men. Skulle det inte göra det finns det alltid en plan b. Det är mitt sista råd till dig som vill göra en liknande tur själv. Planera för att det skiter sig så kommer det inte som en överraskning om det faktiskt gör det och du kan dessutom känna dig trygg i situationen eftersom du redan vet vad du ska ta dig till.

Ut och njut av höstfjällen du med så kanske vi ses där ute!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s