Fem tips till bockjakten

16 augusti. För många ett heligt datum och trots att klockor runt om i landet ställs för att ringa mellan 03:00-03:30 så är det med glädje jag själv ser fram emot att kliva upp efter bara ett par timmars sömn och bege mig mot mitt tilltänkta pass. Jag pratar förstås om bockpremiären.

Tipsen är många och år efter år skrivs det spaltmeter i jakttidningar, både fysiska och på webben, där det återkommande brukar vara olika sekvenser och variationer på lockpipan samt att tänka på vindriktningen. Jag tänker att vi hoppar över det. De där tipsen är såna där generiska tips som inte kan bli fel och så syftar de nog lite till att börjar du från grunden är du igång och sen lär du dig eftersom. Jag ska istället försöka plita ner några tips utifrån mina erfarenheter tillsammans med några av tipsen som morbror Kjell bjuder på i podcastavsnittet Bockjaktsspecial för att kanske ge dig möjligheten att ta bockjakten ett steg längre den här säsongen.

  • Locka. Lockjakten på råbock är fantastisk. Det är något ohyggligt spännande med att locka in en bock och däri ligger nog tjusningen med att lyckas överlista ett vilt. Det är helt enkelt på en annan nivå än att sitta och vaka för att till slut se bocken kliva fram, lockjakten sätter plötsligt dig i en aktiv roll. Nu är det inte bara turen som spelar in, nu måste du göra rätt. Det är iaf känslan som infinner sig, tänk om jag lockar fel, för hårt eller för aggressivt och skrämmer bort bocken istället för att locka den till mig. Jag hör återkommande såna tankar från andra jägare och tänker för mig själv att de missar verkligen nånting. Krångla inte till det så mycket. Lockjakt fungerar. Ja såklart, åtminstone om brunsten fortfarande finns kvar i ekvationen. Jag har lockat på bockar efter brunsten och de hade verkligen inte kunnat bry sig mindre. Det är precis som att de inte ens hör lockpipan, ifjol provade jag på premiärmorgonen att locka på en bock som jag släppte. Han passerade förbi mig i en kraftledningsgata och han hindrade sig inte ens i steget för ett ögonblick. Han bara gick där, som att han inte hört mig alls. Vad vill jag säga med det här då? Jo. Prova! och strunta i de där locksekvenserna och den försiktiga början som det står om överallt. kör några kontaktljud och sen lockar du med hets och ångest. Finns det brunst kvar i bockarna och du har gjort resten rätt så kommer dom. Hitta din egen väg.
  • Kamouflage. Det gör skillnad och här är lövkamouflage överlägset. Jag vet, man känner sig som en lajvare i ett krigsscenario men strunta i det! Om jag ser dig på 50 meter ser bocken dig på 100 meter och ett bra kamouflage kommer kanske inte att vara avgörande, ibland stämmer allt ändå, men det kommer garanterat köpa dig fler tillfällen och framförallt tid när läget väl uppenbarar sig. Tänk såhär; allt som bryter konturer och smälter in i omgivningen är bra. Det är precis vid såna tillfällen som lövkamouflaget kommer till sin rätt.
  • Skjutstöd. Det går inte att trycka på det nog. Man ska göra det man kan för att ta ett så bra skott som möjligt och dit hör skjutstödet. Testa dig fram och köp ett som både ger dig rörelsefrihet (alltså med bössan i stödet) samt är anpassat utifrån de förutsättningar du har på marken du jagar på. Det är lätt att trilla i fällan att ett liggande benstöd ger dig bäst förutsättningar, jag har gjort det, men föreställ dig jaktmarken du jagar på. Går det sitta ner eller är det oftast mest sannolikt att du står? Kommer du smyga mycket så det behöver vara smidigt och rörligt eller kommer du vara mer stationär. När du går igenom de sakerna så är du en bit på väg mot det du behöver för just dina ändamål. Jag använder oftast ett skjutstöd från företaget Swagger som jag skrivit om här men sanningen att säga finns det inte ett stöd som täcker alla behov utan till slut kanske du har ett par tre olika. Det kommer du komma fram till så småningom.
  • Myggmedel. Jag struntar i om du tycker att du är uppvuxen i en myrända i innersta Norrland och inte bryr dig om myggen, hur många dom än är. När det sitter tre myggor på ögonlocket är det svårt att inte börja vifta och när du gör det så syns du. Rörelser är värre än dåligt kamouflage och här är myggen din allra värsta fiende. Vilket sorts myggmedel du ska ha får du klura ut själv. Jag har diskuterat myggavskräckande häxblandningar med tillräckligt många för att inse att det inte finns ett som funkar för alla. Ta det som du brukar använda helt enkelt men sen till att det ligger i fickan när du är på väg ut på pass. Det kan vara ett deostick ”Mygga” som står mellan dig och bocken.
  • Plasthandskar. Det är varmt i augusti. Plasthandskar är såklart alltid viktigt men jag gissar att du är noga med att ställa in mjölken i kylen extra snabbt under rötmånaden? Då är det självklart att du ska använda plasthandskar när du har lyckats locka in premiärbocken och resten av jobbet väntar. De allra flesta duger men köper du lite rejälare Nitrilhandskar har du gjort allt du kan, de går inte hål på lika lätt och de går ofta en bit upp på handleden. Får du inte tag i såna så duger de du hittar på närmsta mataffär för nånting är bättre än inget. Du ska ju trots allt äta köttet sen.

Med de här tipsen i ryggsäcken vill jag önska dig lycka till på årets bockjakt och jag hoppas att det är i år det händer! Men jag vill slänga med en sista förmaning på vägen. Fokusera på dig och vad du kan göra för att lyckas. Glöm Instagram och bilder på premiärmorgonsbockar för ett tag och fokusera på dig och din jakt. Alla har vi olika förutsättningar för att lyckas och jakten ser helt annorlunda ut genom Sverige, att fälla en bock på premiärmorgonen är såklart häftigt men om du inte gör det så kommer det ett kvällspass också. Se bara till att göra det du kan för att det ska gå vägen så är hälften vunnet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s