Skavgryta

Först och främst så behöver du ha en muurikka, annan stor wokpanna eller liknande. En gjutjärnspanna funkar att köra över elden men räkna med att den blir sotig och har du inte en väldigt stor så är risken att det inte kommer rymmas om du lagar åt flera.

Du behöver:

 • Kött: Renskav finns att köpa i butiken men du kan också använda dig av kebabkött eller helt enkelt en bit stek från nöt eller gris. Den skär du upp tunt när den är halvfrusen. Jag har turen att ha lite vilt av olika slag i frysen. Senast använde jag mig av en bit “rulle” från älg som passar utmärkt till skav. 
 • Lök 
 • Paprika 
 • Svamp
 • Ytterligare valfria grönsaker: Exempelvis vitkål, chili, haricot verts eller bönor. Helt enkelt det du gillar.
 • Grädde
 • Steksmör, olja eller flytande smör
 • Isbergssallad
 • Bröd: Ta det du gillar, men allt fungerar! Tunnbröd, pitabröd eller mjuka tacobröd fungerar jättebra!

Gör såhär:

 1. Hacka upp grönsakerna hemma och lägg dem i en burk innan ni ger er ut så är det bara att börja matlagningen så fort muurikkan är varm.
 2. Fräs köttet i lite smör (jag använder flytande smör för enkelhetens skull när vi är ute) och de kryddor du vill ha. Du kan också göra en marinad hemma som köttet får ligga i tills det ska tillagas. Lite japansk soja, socker och vitvinsvinäger brukar bli toppen.
 3. När köttet fått gå en liten stund så slänger du i alla grönsaker. Det behöver inte vara nåt finlir men om du vill gå all-in så kan du tillsätta löken redan tillsammans med köttet så får den gå lite längre.
 4. När grönsakerna börjar bli klara så toppar du av det hela med lite grädde som får koka ihop med resten och reduceras en aning så det inte blir för rinnigt vid servering.
 5. Smaka av med lite salt och kryddor och sen är det bara att servera i valfritt bröd!

Det här är verkligen en riktig lyxlunch när vi är ute, men det är inte alls svårt! Det mesta är förberett hemma och sen är det bara att ge sig ut för att Äta och umgås runt elden. Om du inte har testat det förut så tycker jag att du ska ge det ett försök. Äter du inte kött så kan du använda dig av något annat eller så vräker du bara i lite mer svamp och kör på receptet ovan, det blir lika gott det!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s