Hovdehögen runt

Det här är en väldigt fin vintertur och en lagom längd för en lugn dagstur. Har du barn med skidvana så är det inga problem att ta med dem. Vi gjorde den här turen med våra tvillingar på fem och ett halvt år och det gick fint.

Turen är ca 10km lång och med en väldigt fin blandning av både uppför och nedför. Den är inte speciellt teknisk men avslutet är ned för slalombacken i Hovde (om du inte vill ta ett spår jämte vägen till stugbyn) så nedförsåkning på turskidor bör du bemästra för att njuta mest möjligt av turen då det även på fjället är några backar att ta sig ned för.

Efter att ha tagit bilen till bydalsfjällen och parkerat vid hovdeliften börjar du turen nere i dalen med att ta skidliften upp i Hovde. Det här får du göra utan liftkort och går att göra med både pulka och hund. Väl uppe så kan du välja mellan att åka ned till nästa lift för att komma ännu högre upp eller så tar du riktning uppåt och höger för att korsa skidbackarna och sedan gå över på sadeln mellan Hovdehögen och knulen nordost om den.

Väl uppe på sadeln så väntar en fin och snäll utförslöpa med en fantastisk utsikt! Du ser bort mot Lunndörren och utsikten är milsvid över böljande mjuka fjäll. Här kan det vara lite blåsigt men när du kommer ned till trädgränsen så är det ganska skyddat så även om det friskar i uppe på sadeln så blir det bättre längre ner. Efter ytterligare ett par kilometer så når du ett tjärnssystem som sträcker sig mot hosjöbotten och vill du fiska så finns det goda möjligheter här. Kristalltjärn är en populär tjärn och ligger längs sträckningen på turen. Fiskekort löser du på natureit.se.

Här bland tjärnarna har du gjort ungefär hälften av skidturen och det finns många fina platser att ta lunchen på, stannar du lite innan du når kristalltjärn så slipper du surret av eventuella skotrar då du fortfarande är utanför tillåtet område för att köra snöskoter.

Sen väntar några vackra och roliga kilometrar på skidorna innan du åter är i Hovde och kan välja att antingen ta skidbacken ner eller spåret ner till campingen. 

Det här är en perfekt tur för soliga vårvinterdagar och lagom långt för att ta med både barn och nyinvigda vuxna på! Om du hittar igen mig på ett fjäll någonstans så får du gärna stanna till och surra lite, jag bjuder på kaffe!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s