En sommar med friluftsliv i Jämtland

Ifjol fullkomligt exploderade friluftslivet och det är ju superkul! I jämtland märktes det tydligt med fler tillresta som vill uppleva våra vackra fjäll men tyvärr finns det en baksida.

Den frihet vi har tack vare allemansrätten ger oss oändliga möjligheter att njuta av all den natur som Sverige har att erbjuda men när allt fler ger sig ut till de självklara turistmålen så blir slitaget högt. Självklarheter som att ta med sig sitt skräp hem och var man gör sina toalettbestyr lämnar jag till en annan gång för nu vill jag peppa dig till att uppleva!

Jag vill slå ett slag för att vidga vyerna och bege sig utanför leden och kanske din egen bekvämlighetszon. Nu menar jag inte att du ska ge dig ut på expeditioner som kräver både god fjällvana tillsammans med gedigna förberedelser utan jag vill bara väcka upptäckarlustan i dig. Det finns massor med vackra platser som kan bli dina smultronställen bara du är lite nyfiken! Jag brukar börja såhär: Med en karta över det tänka området jag vill åka till (ja, en fysisk karta för det är mycket härligare än en mobilkarta) så sätter jag mig ner med en kopp kaffe och börjar titta. Ska vi tälta så är mina kriterier ganska enkla. En tjärn, å eller sjö med ostlig strand om möjligt för kvällssol och skugga på morgonen samt relativt nära en väg. Allt för att göra det enkelt att bara sticka ut över natten tillsammans med barnen. Fiskekort kollar jag på natureit.se när det gäller fjällvatten och annars så googlar jag för att kunna lösa de kort jag behöver.

Min poäng är att för oss i familjen är det viktigare och härligare att hitta den egna pärlan istället för att kriga om tält- eller grillplatser med alla andra som är på samma plats (som förmodligen hittas på förstasidan när det googlats vandring i Jämtland). Det måste inte vara en vandringsled och det måste inte finnas varken vindskydd eller en cementring att elda i för att få den där friluftsupplevelsen du söker. Kanske är det tillochmed tvärtom? Kanske blir det bättre när du hittat din alldeles egna plats och dessutom blir det betydligt mycket lättare att ta det där morgondoppet i fjälltjärnen när du inte har fem tältgrannar bredvid. Om du lämnat badkläderna hemma alltså.

Jag vill därför slå ett slag för upptäckarlusten och friluftsglädjen samtidigt som vi tillsammans hjälper till att sprida ut oss och låta vissa delar av fjällen få vila i sommar. Så ta fram kartan, ställ på en panna kaffe och hitta din friluftspärla i Jämtland!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s