Ripjaktsäventyret

Jag har tänkt hela sommaren på att det vore grymt skoj att fara iväg och jaga ripa tillsammans med mina jaktkompisar. Inte för att vi har någon fågelhund och heller inte för att vi har några vidare kunskaper om det här med ripjakt utan bara för att det vore så himla härligt att få till en fjälltur med extra allt. Till slut bestämde vi ett datum, den 8-10 oktober skulle vi styra kosan upp mot offerdalsfjällen, snöra på kängorna och gå upp för att sen komma tillbaka två dagar senare. Allt med förhoppningen om en minnesvärd resa, och det blev det minsann!

Nåja, det var inte utan stök för tre timmar innan avfärd så upptäckte jag att området vi tänk jaga på helt plötsligt, och för mig utan förvarning, var avstängt! Planerna fick kastas om men vi kom fram till en bra b-plan och sen åkte vi. Med bilen full av mat, kameragrejor, jaktutrustning och ett glatt humör så var vi äntligen på väg! Jag och Olle var på plats först så vi rekade en bra tältplats där vi gjorde läger och sen gick vi ner för att hämta upp Thomas och i pannlampornas sken var vi till slut samlade och på plats vid vårt hem för de kommande dagarna.

Vi hade en rackarns tur med vädret och lördagen bjöd på till största delen god sikt, ett helt vindstilla fjäll och makalöst vackra vidder. Rätt vad det var så korsade vi väg med renar för att en stund senare vara insvepta i dimma när vi strävade vidare över fjällen i jakten på riporna. Det tog lite letande och en hel del ”gåing” innan vi till slut hittade var riporna höll hus och helt plötsligt hade vi skjutit varsin ripa! Glädjen var total och att få uppleva allt det här tillsammans var något alldeles särskilt. När vi drygt 15km senare kom tillbaka till tältet så serverades stekt ripbröst tillsammans med svamprisotto och en välförtjänt öl som en riktigt bra avslutning på dagen. Efter det drog vi oss tillbaka i tältet för att spela in vårt första podcastavsnitt där vi faktiskt är tillsammans tillika vårt första fältavsnitt! Det här hoppas jag att vi kan göra fler gånger för det blir lite speciellt när vi poddar om upplevelsen som vi befinner oss mitt i.

Söndagen var väderprognosen trogen och regnet började tidigt på morgonen för att, nästan utan uppehåll, fortsätta blöta ner oss hela dagen. Ingen skada skedd med det och vi hade tur nog att starta dagen i tvärtjock dimma som rätt vad det var lättade så pass att det blev jaktbart! Riporna satt lite annorlunda och vår högst novisa gissning är att det berodde på dimman men trots det så hittade vi igen dom och när vi till slut var på väg ner från fjället så hade jag två fåglar i säcken.

Det här var en helt otroligt rolig och härlig helg i goda vänners lag. För mig var det extra speciellt då jag fick visa upp ”mina” fjäll för två av mina bästa kompisar och att få vakna upp på söndag morgon till Olle och Thomas ljuva stämmor som sjöng ”ja må han leva” på min 35-årsdag var grymt!

Funderar du också på att göra något liknande så gör det! Det behöver inte vara speciellt krångligt, man behöver inte massa specialgrejor och väderprognosen behöver inte visa strålande sol för att det ska bli en minnesvärd upplevelse! Nu ska den här turen få smälta in, alla grejorna få torka klart och bilder redigeras innan vi säkerligen, helt plötsligt, är i full planering inför nästa jakttur.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s