Testat: Gerber Downwind Caper

En jaktkniv med bett i! En jaktknivs egenskaper särskiljer sig ofta lite från de allt-i-allo knivar som, förvisso går att använda under jakt, men som i regel blir lite av en kompromiss. Därför tycker jag att en kniv dedikerad syftet är en god investering och jag har testat och utvärderat en kniv från det amerikanske märket Gerber. Slutsatsen är lika enkel som glädjande; Gerber Downwind Caper är ingen kompromiss.

Jaktknivar

Jag gillar knivar, har alltid gjort och kommer förmodligen alltid att göra. Jag är däremot ingen nörd när det kommer till olika sorters stål utan jag vill ha en kniv som ligger bra i handen och gör det jobb den är utsatt att göra. Därför hänger det ofta två knivar i mitt bälte, en torrköttskniv (i folkmun ibland kallad korvkniv) som får göra alla möjliga sysslor, allt ifrån att tälja eldtänne till att öppna korvpaket men utöver den har jag en kniv dedikerad uppgiften jag är ute för. Under jakten har det tidigare varit Eka Swingblade men, nu är det en ny sheriff i stan!

Detaljer
Totallängd: 18,4 cm
Bladlängd: 8,8 cm
Vikt: 60 g
Stål: 7C17Mov

Intryck och detaljer

Gerber Downwind Caper är en liten och smidig jaktkniv med en canvasslida och handtag i materialet G10 som både sörjer för bra grepp och, tycker jag, är visuellt snyggt! Det är ett rejält urtag mellan handtaget och eggen vilket både bidrar till bättre säkerhet vid hantering samt att du kommer nära knivbladet med handen när du jobbar. Det här tycker jag är helt suveränt vid urtagning av djur då jag upplever att jag har bättre kontroll med kort blad och bra känsla/kontakt mellan hand och kniv. Bladet har också en tydlig så kallad jimping på ryggen av knivbladet men istället för att, som brukligt, placera den längre bak så är den förskjuten framåt mot knivens spets. Även detta sörjer för god kontroll vid urtagning av djur då du kan placera ett finger längs ryggen på bladet för att täcka spetsen på kniven utan att riskera att glida av ryggen på bladet.

Skärpa under användning

Utöver det faktum att kniven är snygg kommer den med en praktisk och tyst knivslida i canvas, med en väl tilltagen ”dangler” för att rymma de flesta bälten och så levereras den sylvass! Direkt från lådan är den ”god to go” och även om det låter som att det är precis så det ska vara så är det faktiskt mer ofta än sällan som en nyköpt kniv behöver en sväng på ett bryne innan den är redo att tas i bruk. Även hållbarheten av skärpan tycker jag är berömvärd för trots att jag märkte skillnad imponerar den. Jag använde den, trots sin ringa storlek, till att skära mig igenom bröstbenet på två råbockar under vårens jakt och efter det var den fortfarande god för att med gott resultat flå djuren. Jag märkte såklart skillnad men den hanterade uppgiften med bravur.

Slutsats:

Gerber Downwind Caper är en kapabel jaktkniv i ett litet men imponerande och prisvärt paket som kommer ha en given plats i bältet på mina egna jaktbyxor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s