Testat: Hawke Endurance 4-16X50

Optik är klurigt och mer ofta än sällan läser jag råd till frågande jägare som lyder; köp en billig och begagnad bössa för att sen gå vidare för att pryda den med ett kikarsikte i den övre änden av skalan vad gäller pris. Måste det vara så eller finns det utmanare som ger dig mycket pang för pengarna? Jag tycker att det gör det.

Varför Hawke?

Brittiska Hawke har kommit starkt de senaste åren och när jag själv letade efter ett kikarsikte som skulle uppfylla kraven på att vara tillräckligt mångsidigt för att kunna användas frekvent på smygjakt och toppfågeljakt utan att för den delen göra bort sig på älgjakt landade jag till slut i Hawke Endurance wa 4-16X50. WA i namnet står för ”wide angle” och ger, som namnet antyder, ett bredare synfält trots sin förstoringsgrad. Detta gör faktiskt en synbar skillnad och när jag för några år sedan lockade in en råbock inom 10 meter och trodde att jag bara skulle se päls när jag tittade genom kikarsiktet fick jag uppleva det på riktigt. Bilden var tillräckligt bred för att utan problem kunna se hela djuret och placera hårkorset rätt.

Vem är jägaren som köper detta?

Jag själv har som mål att kunna använda kikarsiktet så mångsidigt som möjligt men med ett tydligt fokus; jag vill att det ska fungera bra på toppfågeljakten. Därför passar de låsbara ballistiska tornen utmärkt då det är snabbt och enkelt att klicka för avstånd utan att för den delen råka haka i tornen och vrida på inställningarna av misstag. Det i kombination med att de låga tornen gör att geväret med kikarsikte är lätt att få ned i en hölsterryggsäck gör det till en vinnare. För den som jagar på något längre avstånd och på små mål som tjädrar i topp eller kanske råbock i en åkerkant tycker jag att 4-16 är en bra förstoringsgrad.

Klar optik, ögonavstånd och ljus

Det säger sig själv att om du väljer ett kikarsikte i en betydligt högre prisklass så bör det vara vassare och det är givetvis inget undantag i det här fallet. Däremot får du i Endurance wa 4-16×50 ett bra kikarsikte, det är inget snack om den saken. Optiken är skarp nog för att vara tillfredsställande och även vid full förstoring på 16ggr är det relativt enkelt att lägga ögat rätt bakom siktet för att få en klar och full bild av det du siktar på. Jag upplever även ljuset som bra och anar jag ett skjutbart vilt de där sista minuterna av skjutljus så tycker jag mig se bättre när jag väl tittar genom kikarsiktet än vad jag gör utan att titta genom optiken. Det räcker för mig.

På skjutbanan

Att öva på längre avstånd, bara för att det är kul eller som förberedelse för jakt, har blivit allt mer populärt och jag har själv skannat igenom många forumtrådar innan jag beslutade mig för valet av kikarsikte. Även här vill jag ha en klar bild, enkelhet att klicka för avstånd och ett sikte som bara funkar, gång efter annan. Endurance wa 4-16 är ett sikte med riktmedel i andra fokalplanet. Det betyder att att riktmedlet inte är medförstorande vilket är den vanligaste typen för ett kikarsikte ämnat för jakt. Har du som ambition att tävla kan det här vara avgörande för att gå på ett annat typ av sikte men är du, precis som mig, en glad amatör på 300-metersvallen fungerar det alldeles utmärkt. Skillnaden är att det inte på samma sätt är möjligt att använda sig av riktmedlet för att beräkna avstånd och hur mycket man ska hålla av för att träffa målet. Något som sällan är nödvändigt under praktisk jakt men medför snabbare omställning under tävling. Därför är det här kikarsiktet inte optimalt för den typen av skytte men i och med den snabba och enkla omställningen med de ballistiska tornen är det busenkelt att klicka för avstånd på skjutbanan och ligga rätt i målet även på de längre avstånden.

Omdömde

Jag tycker att Hawke Endurance wa 4-16X50 är ett mycket prisvärt och dugligt kikarsikte. Jag har använt det under älgjakt, vakjakt på rådjur och kronhjort samt toppfågeljakt under flera jaktsäsonger i alla de tänkbara väder och situationer för att känna mig säker på att jag valde rätt. Det här är ett kikarsikte som jag varmt kan rekommendera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s