Testat: Badlands Upland Game Vest

När jag jagar så vill jag ha med mig det nödvändigaste, vara rörlig men framförallt inte känna mig begränsad av att jag bär med mig förstärkningsplagg och lunch under jakten. Det här har varit en svår nöt att knäcka och jag har provat midjeväska, ryggsäck med tunna axelband och sling-bag utan att egentligen hitta något som känns optimalt. Men det var innan jag provade Upland game vest från det amerikanske märket Badlands.

Den här ryggsäcken, eller västen om man ska tro namnet, är något av en kombination av de två och har packningsfördelarna från en ryggsäck men smidigheten från en väst utan att göra alltför stora kompromisser. 

Det första som slår mig när jag ser den är den signalorangea färgen. Det gillar jag skarpt! Är det någon gång jag känner att det är högst nödvändigt med varselfärger så är det under fjälljakten och då inte bara för att andra jägare ska kunna se mig utan även för mina kamrater. När jag jagar ripa i sällskap på fjället med hagelbössa, där situationerna kan gå snabbt och fåglarna kan flyga åt lite olika håll, vill jag att mössan ska vara orange men gärna mer än så. Även om säkerhetstänket förefaller vara högt i ditt sällskap så är det fort gjort att en hagelsving blir för lång när du låst in dig på en fågel i flykt och det är då olyckan kan vara framme. Därför ser jag varselfärg som en naturlig del i den typen av jakt och det löser Upland vest fint i en snygg jaktsäck med stora fält av orange blandat med brunt och beige.

Förvaring

Här har vi nyckeln till att vilja ha med sig en ryggsäck från första början. Det ska gå stuva undan förstärkningsplagg, matsäck, karta och annat utan att det blir bylsigt eller hindrar rörelserna. Det tycker jag har lösts på ett bra och innovativt vis. Säcken är uppbyggd så att mellan ryggdelen och fickorna finns ett utrymme där en packsäck sitter inklippt i plastspännen. I den säcken ryms de stora sakerna och ska du lämna lägret för en kortare sväng eller av annan anledning inte behöver det extra packutrymmet kan du enkelt ta bort den. Jag upplevde också att under 4 dagar i fjällen i blandat väder så hölls utrustningen som låg i säcken bäst skyddad från vädrets makter och min dunjacka var torr trots regn och bristen på regnöverdrag. Skulle det vara ihållande regn så är det nog bra att komplettera med en drybag inuti packsäcken men i det stora hela skyddas den gott genom placeringen. Detta utrymme gör även att du har en bra plats att lägga in den brutna hagelbössan i när du förflyttar dig och den ligger kvar ganska stadigt utan att spännas fast. I övrigt har du två stora fickor med magnetstängning lättillgängliga på midjebältet, där jag fann det mest naturligt att förvara extra ammunition, samt två stycken yttre fickor på ryggen som även dom rymmer en del nödvändig utrustning. Placerat på midjebältet, bakom magnetfickan, finns det även ammunitionshällor samt en utfällbar ficka som jag använde att lägga ripor i. Den senare fickan hänger ner lite från midjebältet och stoppas därför in i midjebältet när den inte används för att inte vara i vägen.

Användning

Det som slog mig ganska omgående var det kraftiga midjebältet och att vikten effektivt placeras på höfterna vilket avlastar axlarna. Det ger ett mycket mera behagligt bärande under långa dagar men det ökar även rörligheten i axlarna vilket, i det här fallet, möjliggör en bättre hagelsving och att det är mindre risk att du störs när du lägger an bössan mot axeln. Den skaver inte någonstans vid bärande och midjebältet är lätt att ställa in och dra åt vilket jag uppskattar. Här är också spännet stort och lätt att hantera även med vantar på vilket är något som jag uppskattar på en ryggsäck.

Slutsats

Jag tycker det är en suverän ryggsäck för ändamålet rörlig jakt där du går mycket och vill ha med dig det nödvändigaste. Under de fyra dagar jag använde säcken i fjällen hittade jag ingen detalj jag retade mig på utan blev istället väldigt positivt överraskad över vilken naturlig del den direkt fick i utrustningen. Det enda jag skulle säga är negativt är prislappen. För mig som inte jagar fågel i fjällen som enda jaktform utan också behöver andra typer av ryggsäckar till andra typer av jaktformer så blir den för dyr. Skulle de istället vara så att jag spenderade de flesta av mina jaktdagar i fjällen med en fågelhund vid min sida så är det inget jag skulle fundera på. Då skulle en Badlands Upland game vest stå högst upp på inköpslistan!

För testet har den svenska generalagenten Nordik distribution stått för lån av utrustning under testdagarna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s