Jaktmiddagen

Nu får man säga att det är en tradition för det börjar bli några middagsbjudningar. Det började som ett sätt för mig att få bjuda tillbaka till min och mina jaktkompisars sambos med en femrätters brakmiddag där vi som är borta och jagar under hösten lagar maten och våra sambos lutar sig tillbaka och mår gott. Sen starten har vi gått från 4 familjer med totalt 3 barn till dagens 4 familjer och totalt 7!! barn så skaran ökar i takt med åren. Mäktigt! Men nog om det. Här kommer menyn:

Råraka med wasabikräm, rökt öring och riven pepparrot

Du behöver: Creme fraiche, wasabi, rökt fisk (gärna fet fisk som öring eller lax) pepparrot, citron och potatis.

Gör såhär: Riv potatis grovt, salta och krama ur vätska innan du steker rårakorna ganska hårt i panna. De ska få fin färg och bli krispiga på ytan. Vid servering till många så kommer jag att steka samtliga rårakor färdig innan jag avslutar med att fritera kort för att kunna servera alla lika varma och krispiga. Wasabikrämen görs av crème fraîche som du vispar tills den stavar till sig och sen smakar du av med wasabi och några droppar citron. Toppa sen rårakan med bitar av den rökta fisken, wasabikrämen och till sist lite riven färsk pepparrot.

Rostat märgben med friterad kapris och vitlöksscones

Du behöver: Märgben, smör, persilja, vitlök, coctailkapris och hemgjorda scones eller vitt toastbröd.

Gör såhär: Blanda till ett vitlökssmör med lite persilja i. lägg på en generös klick på märgbenen och rosta dom i ugnen i 25-30min på 175 grader. Bred på vitlökssmör på brödet och kör in det i ugnen sista 5 minuterna och servera tillsammans med märgbenet.

Morötter med buljong och friterat morotskrisp

Du behöver: Morötter, hönsbuljong

Gör såhär: Skär morötterna på längden i lagom storlek. Stek på dom i panna med smör tills de fått fin färg. Låt gå färdigt i ugnen tills de fortfarande har lite tuggmotstånd med känns färdiga. Koka upp hönsbuljong. Riv tunna strimlor av morot och fritera. Servera med en tunn spegel av buljong under moroten och toppa med flingsalt och den friterade moroten.

Ripa med bakad purjo, inlagd kålrabbi och örtmajonnäs

Du behöver: Ripbröst, pankoströbröd, ägg, mjöl, purjolök, kålrabbi, rapsolja, dill.

Gör såhär: Gör en örtolja dagen innan genom att mixa lite dill med rapsolja, sila av innan den ska bli majonnäs. Gör en 1-2-3 lag och lägg in tunt skivad kålrabbi. Slå en majonnäs med örtoljan. Skär purjolök i stubbar ca 3-4cm långa som sen bakas i ugn på 150 grader i ca 20min med lite flingsalt. Tärna ripbröst i speltärningsstora bitar. Panera i mjöl, ägg och panko och fritera tills de är gyllene och krispiga. Servera på en bädd av inlagd kålrabbi och tillsammans med den bakade purjolöken och örtmajonnäsen.

Rökt hjärta med citronsyrad fänkålssallad, svartkål och rosepepparmajonnäs

Du behöver: Rökt hjärta, citron, fänkål, svartkål (eller grön), ingefära, rapsolja, rosépeppar.

Gör såhär: Skiva fänkål tunt i mandolin, skär strimlor av svartkål. Gör en vinägrett av olja, citron och lite riven ingefära. Blanda vinegrätten med den tunt skivade fänkålen och svartkålen och låt dra. Rosta hela rosepepparkorn i torr panna, mortla och blanda med 2dl rapsolja, låt dra. Skiva det rökta köttet tunt. Skär lite större bitar av svartkål, blanda med olja och kör den i ugnen tills den är krispig. Sila av rapsoljan och slå en majonnäs. Servera det rökta köttet på en bädd av fänkålssallad och toppa med svartkålschips och rosepepparmajonnäs.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s