Friluftsliv och hemberedskap

Alltjämt sedan broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” landade i våra brevlådor så har hemberedskap återigen blivit något de allra flesta av oss känner till. Med pandemins intåg och senare också kriget i Ukraina har det blivit än mer accepterat att ha koll på sin hemberedskap och numera är ord som krislåda och prepping något som gemene man slänger sig med utan att skämmas. Men vad har hemberedskap och friluftsliv egentligen gemensamt? Massor om du frågar mig.

Förutom att utövandet av friluftsliv ger oss nödvändiga kunskaper att lättare hantera exempelvis ett längre strömavbrott så innebär det ofta att vi har en del utrustning som kan vara till god hjälp i en krissituation. Jag vill lista några av de saker jag tycker är viktiga och förklara varför jag tycker att de är bra.

Köksutrustning

Trangia, gas, sprit eller campingkök. Kärt barn har många namn och det finns några olika varianter att välja på. För friluftslivet handlar det ofta om vad som är praktiskt och vad som passar för ett specifikt syfte och det här är givetvis applicerbart även på din hemberedskap. För enkelhetens skull kan vi utgå från ett kök som jag tror att de allra flesta känner till. Jag pratar naturligtvis om det klassiska Trangiaköket som finns tillgänglig med tre olika sorters brännare. Det är ett ganska stort kök med sina kastruller, vindskydd tillika hållare för både brännare och stativ för matlagning samt stekpanna som även extraknäcker som lock. Allt det här gör det väldigt kompetent och det går att använda till mycket. Ett kök som jag själv är uppvuxen med och faktum är att de köken fortfarande tillverkas i grannbyn till där jag spenderade hela min uppväxt.

För att bena lite i de olika sätten att elda i köken så börjar vi med vad som traditionellt förmodligen varit det vanligaste. Spritköket. Ett spritkök likt trangiaköket eldas med t-röd. Relativt praktiskt, inte supereffektivt men ett bränsle som i fredstider är lätt att få tag på, jag tror tillochmed att t-röd går att köpa på många mataffärer, och dessutom till ett ganska lågt pris. Det här fungerar bra och är lätt att lagra hemma. Ser man framför sig att man ska röra på sig en del kan det vara besvärligt att ta med sig nog med bränsle då det blir ganska viktineffektivt men tänker vi kris och att stanna i hemmet fungerar det alldeles utmärkt.

Det nästa är gas. Sedan en god tid tillbaka finns trangiaköket att köpa med gasbrännare men det finns också en uppsjö andra olika sorters gaskök på marknaden. En del enklare med toppmonterad brännare som skruvas direkt på gastuben och en del, likt trangias lösning, med en brännare som har en slang mellan sig och gastuben. Fördelen med gas är att det är ett effektivt bränsle som fungerar suveränt under större delen av året men som tappar i effekt ju kallare det blir. Av naturliga skäl blir det också en brännare som är något krångligare att reparera om något skulle börja krångla, jämfört med en spritbrännare är det här en racingmotor istället för en gammal 240. Något som man kan ha i åtanke om det här är ens enda kök i en nödsituation eller kris. Gas är också lite krångligare att få tag på och mest troligt mycket svårare under en kris så det kan vara klokt att ha ett litet lager hemma.

Sen kommer vi till min favorit för hemberedskap. Multifuel. Som namnet antyder är det en brännare som går att använda med flera olika bränslen och det här är vad som gör det så finurligt. Den brännare jag själv äger har några olika munstycken som byts ut beroende på vilket bränsle som ska användas. Den här brännaren fungera med exempelvis bensin, gas och diesel. Något som förstås är lättare att få tag på och i princip kan du slanga lite från bilen om det verkligen är kris. Det här gillar jag. Det blir inte så specifikt som ett gasolkök men det är effektivt, fungerar i sträng kyla och det är ganska lätt att meka med. Något jag insåg en skärtorsdag för många år sedan i Skäckerfjällen då pumpflaskan plötsligt slutade att fungera. Flaskan som fylls med exempelvis alkylatbensin ska det pumpas upp ett tryck i, något som för min del inte gick längre men med en tång och en rulle skavsårstejp dröjde det inte länge innan köket var igång och vattnet kokade. Mitt viktigaste kök för just hemberedskap är därför multifuelköket då det är mångsidigt och mest troligt ganska enkelt att få tag i bränsle till även om det skulle vara en längre period av strömavbrott och störningar.

Skydd och värme

Att kunna skydda sig från väder och framförallt kyla är viktigt. tänker vi längre strömavbrott och vinter blir det fort kallt även om du sitter tryggt i ett välisolerat hus. Utöver det kloka i att ha en full vedbod och en kamin eller vedspis hemma så är ditt förråd med friluftsutrustning en guldgruva! Sovsäckar, liggunderlag, tält och kläderna du använder när du är ute är alla viktig och praktiskt utrustning.

Blir det väldigt kallt inne och du har ett tält, slå upp tältet inomhus! Det här får nu bli ditt nya sovrum i rummet. På så vis lägger du till ett isolerande lager mellan dig och det i övrigt kalla rummet och du kommer få det varmare. Tillsammans med täcken, kuddar, madrasser och din sovsäck så kommer det inte gå nån nöd på dig vad gäller värme. Ett enkelt men bra tips. Tänk bara på att se till att ha fullgod ventilation, bor du till exempel i ett hus som är beroende av en elektrisk ventilation och blir utan el så byts inte luften inomhus ut i den grad som den ska göra. Att på det krypa in i ett tält kan vara en risk.

Grejor som drivs av el

Pannlampor, powerbanks och även kanske en solcellsmatta är förmodligen saker som du har med dig ut på tur. De här sakerna kan komma att bli centrala i din hemberedskap. Det är nämligen lätt att glömma bort, eftersom vi i princip aldrig är med om strömavbrott längre, att när det är natt och strömmen går så blir det mörkt. Alltså på riktigt himla becksvart. Det kommer inte finnas något spilljus från staden du bor bredvid, lampknappen som du slår på av bara farten när du går ner i källaren kommer inte att fungera och när strömmen är slut i din telefon så är det inte bara att plugga in den i väggen. Alla helt solklara grejor såklart men det är lätt att glömma bort. När jag var liten, långt innan Jämtkraft grävde ner alla sina luftledningar, hade vi ofta strömavbrott. De kunde vara upp till några dygn och det var något vi var vana vid så alla rutiner fanns på plats. Värme, vatten och ljuskällor. Alla i familjen visste var de fanns och vad vi skulle göra när strömmen gick. Nu, en sisådär 20 år senare har jag tappat en del av de rutiner som då satt i ryggmärgen. Nu blir jag lite ställd när det är sådär mörkt på riktigt som det bara kan bli långt från städers ljus och när månen inte ens behagar kasta ett blekt sken i natten. Då blir det krångligt om du inte har en pannlampa. Jag har alltid en i bilen och ett par, som jag försöker hålla fulladdade, i grovingången där hela familjen vet var de är. Ett klokt drag kan vara att ha ett par som drivs av batterier och då se till att ha extrabatterier men jag har fokus på uppladdningsbara. De går i nödfall att ladda i bilen eller med powerbank.

Poängen är att se till att du har lampor som fungerar och som du vet var du har. Det är klokt att ha en given plats där de alltid ska ligga för det är besvärligt att börja leta efter en pannlampa i beckmörker utan….en pannlampa.

Karta och kompass

Har vi blivit fullkomliga gps-suckers som inte klarar oss utan google maps på telefonen? Jag tror nästan det. Det fanns en tid, för inte alltför länge sedan, då jag avskydde gps:er och mer än gärna hade en hederlig vägatlas i bilen för att hitta rätt men idag använder jag ofta kartappen i telefonen även i min egen hemstad. Otroligt smidigt och enkelt. Men vad händer om telefonen dör och vi behöver orientera oss kortaste vägen från A till B? För att underlätta och förbereda sig inför detta så kommer dina kompasskunskaper från fjällvandringen väl till pass. Se bara till att komplettera dina Abisko-kartor med en karta över din hemstad och närområdet så är du hemma sen.

Mat

Är du som mig kanske du ofta skjuter från höften och handlar den där torrmaten som ska med på fjällturen precis innan du åker iväg? I så fall är det här en uppmaning till dig lika mycket som till mig själv att planera i förväg. Förutom att du kan passa på att handla torrmat och mjukkonserver när du ramlar över extrapriser så är det här en viktig del i din krisberedskap! Vi har två lådor mat hemma, eller ja, tre när jag tänker efter men i huvudsak handlar det om två olika sorters mat. Långsiktig och kortsiktig.

I vår krislåda har vi sånt som pasta, havregryn, soppor, mjöl, torrjäst, mjölkpulver med mera. Det som vi tänker att vi kan använda oss av under en längre kris och som vi har tid att använda. Det vill säga att vi som exempel kan ta oss tid för att baka bröd.

I våra andra lådor har vi färdigmat. Här har vi en låda med frystorkad mat som tillagas genom att hälla på hett vatten och den andra lådan är en preppbox från preppbox.se med mjukkonserver som antingen värms genom att lägga påsen i en kastrull med hett vatten eller genom en sån HÄR värmepåse. På så vis är vi rustade med bra och näringsrik mat som är väldigt lätt att göra färdig för att äta. Mjukkonserverna kan till och med ätas kalla om det verkligen kniper. För en kortare störning eller om vi skulle behöva förflytta oss är det här en väldigt bra lösning! Just det här med att förflytta sig tar oss vidare till sista punkten.

Mer då?

Listan på friluftsutrustning som kan användas i din hemberedskap kan såklart göras längre men vi går vidare till ordning och reda samt lagervaror. Det spelar ingen roll hur bra och mycket saker man har om man inte vet var de är när man behöver dem. Jag är den förste att erkänna att jag borde ha bättre ordning i förrådet, som det är nu är en del saker utspridda lite här och där efter diverse fjällturer och även om jag vet var det mesta är så är det dålig ordning och skulle de uppstå en situation där man snabbt behöver se över, eller få med sig, utrustningen så vette tusan om det skulle gå så bra. Därför är det här en viktig grej, att skapa ordning i kaoset och ha rätt sak på rätt plats. Min dröm är att ha tillräckligt många lådor eller platsbackar på hyllor i garaget för att ha exempelvis köken samlade i en låda, knivar och yxor i en och så vidare. Det är viktigt inte bara för att veta var allt är utan också för att få en bra överblick över om det är något som saknas.

Låt säga att en hastigt uppkommen situation tvingar oss från vårt hem och det finns inte mycket tid att vinka på. Här blir ordning bland utrustningen vital för att kunna få med sig det allra nödvändigaste på kortast tid möjlig. Visst, jag tror väl inte att det kommer att behöva ske men vem vet? Och faktum är att det skadar inte att se till att ha lite bättre ordning på sin utrustning, då kanske vi skulle ta oss iväg på våra utflykter på beräknad tid istället för att alltid bli en halvtimme sena. En win-win alltså! Bättre ordning bland utrustningen ger kortare starttider för både äventyr och kris. Bra va!?

Nu hoppas jag att du blir peppad att se över din krisberedskap en extra gång, sortera lite bland dina prylar och handlar färdigmat när det är extrapris så du bygger ett litet lager. Preppboxen är förresten ett väldigt ekonomiskt sätt att handla färdigmat i storpack, du behöver ju inte ha den ståendes i garaget tills ryssen kommer utan du kan ju ta med maten på din nästa fjälltur.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s