Testat: Bearskin Shell pant

En skalbyxa som funkar till allt eller en bylsig byxa som försöker vara något den inte är? Jag köpte ett par Bearskin Shell pants för att ersätta mina gamla skalbyxor från Lundhags efter lång och trogen tjänst, det här var precis innan vi skulle ut på ripjakten i höstas och första testet blev därför en fyradagarstur i alla väder som fjällen kunde slänga på oss. Med andra ord ett perfekt tillfälle att testa en skalbyxa.

Första intrycket

De här byxorna är lite fodrade. Något jag generellt inte gillar med skalbyxor och något som ofta är signifikant för jaktkläder av någon anledning. Det är som att nordens jaktklädesutvecklare tror att alla sitter stilla och fryser och därmed behöver fodrade kläder trots att vi har en så stark kultur med både löshundsjakt och fjälljakt som i allra högsta grad är rörlig jakt. Det som jag läst mig till och nu märker är att den här byxan har ett tunt foder som är menat att göra de bekväma att bära även utan långkalsonger. Ett argument så gott som något så det köper jag. Jag inser också snabbt det tunna fodret inte påverkar funktionen på byxan utan den är fortfarande väldigt smidig och rörlig. Toppen! Detta i kombination med dragkedja för vädring på utsidan av benet kompletterar varandra bra och är, utöver passform och tunt foder, det första jag tittar på när det gäller skalbyxor. En kort dragkedja för vädring placerad på insida lår på en skalbyxa är, i min mening, helt värdelös och ger alldeles för lite ventilation mot vad som ofta önskas av en tät byxa. Det här har de på Bearskin fattat och det är inga problem att öppna upp för att vädra när aktiviteten är hög!

Storlek och passform

Precis som Bearskin Cordura pant sitter den inte klockrent på mig men ändå tillräckligt bra för att inte vara ett problem. Som vanligt är benen för korta i förhållande till midjemåttet för att passa mig och det kan knappast beskyllas tillverkaren att jag är byggd som en tändsticka. I storleken medium är de tillräckligt långa för att räcka till mina fågelben och med ett bälte så sitter de uppe. Det medföljer även hängslen som är enkla att ta av om du inte vill använda dom men som gör att byxorna sitter uppe bra även med fullastade fickor. Rumpan är lite för rymlig och vid för min smak men även det något som inte kan beskyllas Bearskin utan snarare handlar det om att jag borde göra mer squats.

Slittålighet

Jag använder skalbyxor från sen höst till maj ungefär. Allt från senhöstens regniga jakter till långa turer på skidor i fjällen, skoteråkning och uteaktiviteter med barnen är sånt som jag tycker är perfekt förknippat med en bra skalbyxa och så även med denna. Det blev en rivstart med 4 dagar i fjällen på ripjakt, långa strapatser och senare en övergång till vinter där jag i huvudsak använt denna byxa under toppjakten, ripjakten och alla möjliga skidturer. Jag har helt enkelt gett de en tuff start i livet, något som byxan klarat med bravur! Jag kan ana lite slitage som ter sig nästan som noppor på och runt knäna men i övrigt ser de praktiskt taget nya ut! Dragkedjor, benslut, och tyget har hållit otroligt bra med tanke på vad de varit med om och jag har ingenting att anmärka på.

Fickor och funktionalitet

Det är här det verkligen avgörs. Var man väljer att placera fickorna i kombination med hur stora de är säger mycket om vilken erfarenhet designern har om användande, det tycker iaf jag. Idag finns det alldeles för många friluftsbyxor med än det ena, än det andra påhittade namnet som mer eller mindre är samma sak. Ett slags ”fast fashion” produkt som är beställd ur en katalog från en asiatisk tillverkare där endast små detaljer ändras för att göra produkten varumärkesspecifik. Hit räknas INTE Bearskin. Anledningen till att jag gör jämförelsen är för att jag har testat även såna byxor och det är alltid på detaljerna som man först ser att det inte är genomtänkt och placeringen av fickorna hamnar ofta högst upp på listan. På den här byxan har man valt att bara ha två fickor och ibland saknar jag åtminstone en tredje ficka så att det går att separera prylarna bättre men det som slog mig omgående när vi stack iväg på första fjällturen är hur ofta jag letade efter telefonen. Fickorna är så genialiskt placerade att trots en relativt stor smartphone så ”tappar jag bort” den hur många gånger som helst trots att den ligger där i benfickan. något som inte kan tyda på annat än minutiöst genomtänkta detaljer i form av placering och storlek. Det må hända låta nördigt men det här imponerar verkligen på mig. Att ha fickorna fulla med grejor som kåsa, ammunition, telefon, tändare och annat jox men knappt märka av det är det bästa betyg en byxa kan få.

I övrigt så är Shell pant, precis som sitt syskon Cordura pant, utrustad med knäskydd och en kort rem med knäppe i benslutet som du kan fästa (och sen lämna) i snörningen på din känga. En detalj som jag skrivit om tidigare och verkligen gillar då jag upplever den smidigare att använda än mer traditionella lösningar.

Slutsats

Jag var skeptisk till det tunna fodret men trots det upplever jag byxan som smidig att röra sig i och den hindrar mig inte när jag rör mig, lätt att ventilera med fullånga dragkedjor på utsidan av benen och dragkedjor som går att hantera med handskar på. Det här är helt enkelt en mycket bra byxa med genomtänkta funktioner och hög slittålighet. Det enda jag skulle kunna önska är att det fanns en modell med långa ben för att bättre passa mig men utöver det tycker jag att det är en suverän byxa som tjänat mig väl det senaste halvåret och mest troligt kommer att fortsätta göra det många år till!

PLUS

  • Slittåliga
  • Bra funktion
  • Rymliga fickor med bra placering
  • Fullång dragkedja på utsida ben för ventilation
  • Knäskydd

MINUS

  • Tar tid att torka när de blivit genomblöta
  • Jag hade önskat en lång modell med smal midja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s