Det perfekta kaffekoket

Ingredienserna är få men ibland glöms den allra viktigaste bort och jag ska dela den hemligheten med dig.

Det första vi behöver är ett BRA kaffe. Glöm det där för extrapris i senaste bladet från storhandeln. Nu pratar vi ändå om det perfekta koket och då unnar vi oss. Har du ett lokalt rosteri? Köp där! Har du inte det så finns det alternativ, jag själv är svag för Lemmelkaffe om vi pratar färdigvaccat kokmalet men välj det du gillar.

Sen behöver du vatten. Det från kranen hemma är kanske det bästa alternativet för dig, är du däremot i fjällen så hämtar du från närmsta bäck eller tjärn.

För att kunna genomföra det här koket så behöver du såklart en panna. Märke eller utformning spelar föga roll men den blir bara bättre med själ. Jag diskar aldrig mina pannor, de blir sotigare och sotigare med åren och när jag packar ihop så diskar jag med vatten eller snö. Lika enkelt som praktiskt samtidigt som den bara blir vackrare och vackrare.

Har vi allt nu? Ja det kanske är lätt att tro men den sista och kanske viktigaste ingrediensen för ett riktigt bra kok är tid. Tid för att koka upp, tid för att sjunka och tid för att njuta. Glöm stressen, måsten och grankvisten i pipen (en styggelse som tyvärr gör sig bra på bild) för med tid kan du lägga det här åt sidan. Koka upp och låt sen kaffet få sjunka och vila en liten stund, precis som med en bättre köttbit så behöver kaffet vila för att få komma till sin rätt.

Nu. När du lagt i den där magiska skopan med tid så har du det perfekta koket och du kan luta dig tillbaka mot en gammal gran, sväva bort i tanken och ha ett lågmält samkväm kring pannan, kåsan och elden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s