Tjädergryta

En enkel gryta som du lätt slänger ihop vid åkanten i pausen från ditt fiske, eller varför inte, under själva toppfågeljakten och du kan äta alldeles pinfärskt kött.

Du behöver:

 • Bröstfileer från tjäder alternativt orre
 • Schalottenlök
 • Messmör
 • Grädde
 • Salt och peppar och gärna färsk timjan
 • Pasta, nudlar eller ris

Gör såhär:

 1. Finhacka löken. Det är inte gott när det finhackade blir för stort. Jag har aldrig gillat när löken är mittemellan men jag har hamnat där många gånger bara för att jag inte orkar göra det ordentligt. Antingen vill man ha rejäla bitar lök eller finhackat. Nu går du för finhackat så att smaken finns där men löken försvinner i grytan. Har du färsk timjan så passa på att hacka upp den nu också.
 2. Tärna upp köttet. Smått nog att inte behöva skäras ytterligare på tallriken men det är ingen sån där finhackad historia till pytt-i-panna vi ska göra. Lagom grovt är vad du är ute efter.
 3. Beroende på tillbehöret du valt så kokar du nu upp vatten. Jag gillar boil-in-bag ris. Jag använder ofta kaffepannan, kokar upp vatten i den och så lägger jag i rispåsarna. De behöver egentligen inte kokas utan kan ligga där tills de blir färdiga men annars kan pannan stå lite på sidan av elden medan du fixar grytan.
 4. Nu ställer du på stekpannan eller muurikkan på elden, i med lite smör och all lök. Var noga med att det inte bränns men låt det få lite yta. När löken börjar bli klar så lägger du i allt kött och timjan. Salta och peppra efter behag och fräs det en liten stund. Det tar inte lång tid utan ge köttet yta och överstek det inte. Då blir det torrt och tråkigt.
 5. När du är nöjd med hur köttet ser ut så klämmer du i messmör och häller på grädde. Låt det puttra ihop och sen är det klart! Enkelt va!?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s