Torrkött och kaffe

Denna magiska kombination av livets goda! Jag ska lära dig hur du gör det här hemma istället för att gå förbi den där hyllan på Ica med prislappar som matchar den finaste av oxfiléer.

Det här är lika enkelt som det är gott, allt du behöver är kött, salt, vatten och tid.

Jag torkar av naturliga skäl älgkött men det går lika bra att köpa en bit nötkött på affären. Skär upp den i bitar som är ca 3 cm tjocka. Att skära längs eller tvärs fibrerna är en smaksak men jag skär bitarna längs med för att när jag sen ska äta det så skär jag tvärs över och det blir då lättare att tugga.

Blanda till en saltlag på ca 10%. Det vill säga 9dl vatten och 100g salt. Här kan du välja om du vill tillsätta nån krydda som t.ex några enbär, lite socker eller som i mitt fall; några droppar liquid smoke. Koka upp lagen, låt den svalna helt och lägg i köttet. Det är viktigt att allt kött täcks så jag brukar lägga en assiett eller något på så att det inte riskerar att flyta upp. Låt det sen ligga och dra i ca 3 dygn.

Efter detta är det bara att ta upp bitarna. Var NOGA med hygienen och använd gärna plasthandskar. Sen trär du upp köttet på snören, ståltråd eller buntband (du vet de där som folk brukar kalla kattstrypare) och häng det utomhus. Jag hänger mitt kött i taket på farstukvisten, där hänger det på nordsida och hyfsat i lä för att inte torka ut för snabbt på ytan. Låt det sen hänga i minst tre veckor, ta ner en bit, smaka av och är du nöjd så är köttet bra!

Nu kan köttet i princip hänga hur länge som helst men när jag är nöjd så vacuumpackar jag det och slänger in i frysen till nästa fjälltur eller jaktdag.

Torrkött görs helst under r-månaderna. När vi nu kommer in i maj så börjar flugorna vakna och luftfuktigheten börjar stiga. Går du dock bet på torrkött så går det göra det i ugnen. Det blir en snabbversion som jag personligen inte tycker blir fullt så bra men det duger. Förfarandet är detsamma fram till torkningen. Då kan du istället sätta ugnsgallret högst upp i ugnen och hänga köttet i det. Sätt temperaturen på lägsta (ofta 50 grader) sätt en träslev i luckan så den är på glänt och kör det tills det är lagom.

Så. Nu kan du torka kött! Lycka till och hör av dig om du har några funderingar!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s