Jaktbyxor

Det här inlägget innehåller information om byxor som har sponsrats i utvärderingssyfte. Åsikterna om dem är mina och skall inte blandas ihop med företagets egen information eller reklam om produkten.

I djungeln av jaktbyxor, den ena med häftigare namn än den andra, stoltserande med membran och funktioner som tidigare varit förknippade med de mest avancerade av funktionskläder så finns det ändå några basala saker det kokar ner till. För mig handlar det om passform och enkelhet. Vilket har landat i två par olika byxor som alltid är på under jakten, eller till vardags också för den delen. Åtminstone tills temperaturen kräver byxor som är betydligt mycket mer varma än vad de är smidiga.

Jag är lite petig med mina kläder. Oavsett om det har med jakt, träning eller friluftsliv att göra så vill jag ha funktionella kläder med bra passform som passar för ändamålet. Lägg till det att jag också är rätt snål, eller kanske snarare ekonomisk, och därför vill jag helst ha ett par byxor som går att använda till fler ändamål än ett. Därför vill jag givetvis att byxorna som passar bra på ett högfjäll i augusti ska funka lika bra under älgjakten i september men också gärna smälta in i omgivningen när jag hämtar barnen på skolan. Det här är av flera anledningar inte alltid kompatibelt men i den mån det går så försöker jag leta det som faktiskt är det.

De byxor jag använder allra mest är utan tvekan mina Lundhags Makke. Med väldigt bra passform, ventilationsmöjligheter, stretch och dragkedjefickor så är det favoriter både på fjällturen såväl som på jakten. Det ska sägas att materialet inte är jättetyst men jag tycker att det vägs upp av de faktum att passformen är bra. Med avsmalnande ben som inte fladdrar eller riskerar att haka i grenar eller dras mot gräs i onödan så blir de faktiskt tillräckligt tysta för smygjakten på råbock i slutet av augusti. Helt klart en suverän byxa! Jag skulle vilja påstå att har du ett par Makke så kommer du snart upptäcka att det kommer vara din mest använda byxa i garderoben. Så bra är den!

När temperaturen börjar bli lite lägre så kommer Makke något till korta. De är tunna och luftiga vilket är bra under sommarmånaderna men när det blir kallare så börjar jag frysa om jag sitter still en stund. Så då byter jag till ett par nya favoriter!

Jag har testat ett par byxor som heter Breathe trousers från företaget Active venture. Det är ett par bomullsbyxor i lite rejälare tyg än Makke vilket gör dem något varmare. Blir de blöta torkar de däremot snabbt igen och även här är passformen bra. Bensluten är något avsmalnande vilket jag gillar och sen har de dessutom en funktion som jag älskar. Knäskydd! I en ficka vid knäet finns det plats för de medföljande knäskydden, precis som på vilken arbetsbyxa som helst. Det här är suveränt! Går du ner på knä så blir du inte blöt rakt igenom och heller inte kall på samma sätt som om du inte har knäskydd. De har två välplacerade benfickor med dragkedja och djupa vanliga fickor utan dragkedja. Tillräckligt djupa för att du inte behöver vara rädd att tappa det du har i fickorna och du slipper ljudet av en dragkedja som öppnas om du sitter på pass.

Jag har använt byxorna från active venture väldigt mycket i drygt två månader och jag är imponerad. Som första produkt från företaget så känns de genomtänkta och välgjorda. Jag är helt övertygad om att de kommer vara favoriter länge och att de tål användning är det ingen tvekan om!

Till skillnad från byxorna från Lundhags så har Breathe trousers däremot inte samma exakta passform. Men det är svårt att hitta byxor som sitter bra med 73kg fördelat på 186cm så jag ska kanske inte vara alltför kritiskt. Till Lundhags fördel så finns Makke att beställa som x-long (finns också som D storlek med kortare ben) vilket gör att benlängden räcker till för mig utan att de blir för stora i midjan och över rumpan. Det till trots så är jag glatt överraskad över att ett par medium byxor från Active venture faktiskt räcker till utan att bli alldeles för vida över rumpan.

Till sist. Är du ute efter ett par bra jaktbyxor så tycker jag att du ska titta bortom specialbyxor i diverse kamoflagemönster. En bra jaktbyxa är en byxa du trivs med, som sitter bra och uppfyller kraven du har. Sen om den är olivgrön eller kamoflagemönstrad kvittar. Huvudsaken är att de är sköna och funktionella. En olivgrön byxa passar förresten bättre när du hämtar barnen på skolan, ska handla den där litern mjölk eller varför inte på after work med jobbet? ↟ Åtminstone i Jämtland


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s