Fem tips till toppjakten!

Det har väl kanske inte undgått någon att det här är min favorit bland jaktformer. Oavsett om det är ensam eller med vänner så älskar jag att skida runt i ett snötäckt landskap i sökandet efter både Orre och Tjäder bland trädtopparna.

Nedan kommer några av mina tips för att öka dina chanser och göra jakten både trevligare och säkrare.

  1. Åk skidor. Hittar du inte nån fågel? Åk mer skidor. Ibland verkar fåglarna som uppslukade av skogen och det känns svårt eller nästintill omöjligt att hitta dem. Men de finns där. Jag lovar. Det gäller bara att leta vidare och inte sällan så hittar du dem på eftermiddagen på samma ställe som du letade på morgonen. Jag tror med bestämdhet att den som skidar längst ser mest fågel.
  2. Kikarspana. Gångerna är många då jag stött fågel som jag inte sett när jag slarvat med kikarspaningen. Särskilt viktigt tycker jag att det är om jag sett några fåglar som jag försöker smyga in på och de sen flyger iväg. Var då försiktig för det är inte alls omöjligt att det sitter kvar någon som du ännu inte upptäckt. Fortsätt ansmygningen och spana noggrant med din kikare.
  3. Stanna och lyssna. Särskilt orrarna kan börja kackla när de hör dig komma skidande genom skogen. Jag har många gånger lokaliserat just orrar genom att jag hört dem innan jag har sett dem.
  4. Skjutställning. Bara för att du sett och lyckats smyga dig in på en fågel så är det inte klart än. Öva en skjutställning som du försöker efterlikna så noga du kan under jakten. Känns det inte riktigt bra? Avstå skottet och försök att rätta till dig för att få det precis som du vill ha det. Då ökar du dina chanser markant för ett lyckat resultat!
  5. Tejpa mynningen. Oavsett om du använder hölsterryggsäck eller bär bössan i rem på ryggen så är det förenat med en viss risk att snö eller annat riskerar att komma in i pipan på bössan. Denna risk eliminerar du helt genom att sätta en tejpbit eller en täcklapp för måltavlor över mynningen. Ta för vana att göra det innan du skidar iväg och ha med en remsa för att sätta på en ny efter att du tagit ett skott.

Med dessa tips hoppas jag att du kan öka chanserna för en lyckad toppjakt i vinter! Nu håller vi bara tummarna för lite mer snö här i Jämtland så att vinterlandskapet blir sådär tyst och vackert under kommande jaktdagar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s