Vintertälta

Fjällen börjar bli vita i Jämtland och vi står inför ännu ett säsongsskifte. Oavsett vilken säsong som väntar så känner jag alltid att det är favoritsäsongen som kommer. Antagligen beror det på att jag tycker det är så härligt med skiftningarna, man hinner liksom inte bli less utan precis när det är på väg att hända så kommer det något nytt! Vintern är iaf en favorit och att sova ute på vintern är bland det bästa jag vet! Jag tror att det handlar om att det är lite kärvare då, inte riktigt lika enkelt och att det krävs lite mer för att det ska genomföras säkert och varmt. Det gillar jag.

Först och främst ska vi klargöra en sak om det här med att tälta på vintern och om du laddar för din första utenatt i snön. Du behöver inte köpa massa jättedyra saker enkom för vintertältning! Har du ett tält så kommer det att fungera och har du en sovsäck så kanske du har två? Jag ska förklara vad jag menar.

När man pratar tält så finns det enkelt förklarat två olika sorter, 3-säsongstält och 4-säsongstält. Skillnaden sitter i att ett vintertält har lite rejälare tältbågar, duk och tältpinnar anpassade för snö. Till detta så är ventilationen bättre anpassad för att inte riskera att frysa ihop och ge fullgod ventilation oavsett väder. Det är en säkerhetsgrej men om man anpassar platsen där tältet slås upp och ser till att ventilationen inte kan frysa igen så kommer ditt 3-säsongstält att duga alldeles utmärkt! Antingen får du komplettera med tältpinnar anpassade för snö eller så kan du ta vanliga pinnar som du trär igenom och fäster på mitten för att sedan gräva ner (för stormlinorna) och långa pinnar som du sticker ner i snön för att spänna upp tältet.

Sovsäck då och vadå två? Jo, en dedikerad vintersäck är dyr och du kanske inte vet om det här är riktigt något för dig än? Då kan du göra precis som jag fortfarande gör, ta den där gamla sommarsäcken som du fick när du var 10 och har sparat av nostalgiska skäl, eller helt enkelt för att den kan vara ”bra att ha”, och kör dubbla sovsäckar. Vips så har du en vintersäck! Det här bör givetvis testas hemma så att det passar och funkar ihop men värmen kommer att räcka till utan att du har behövt handla massa nya prylar.

Efter kontroll av utrustningen så är det i princip bara att ge sig ut! Tänk bara på att börja enkelt, första vinternatten i tält behöver inte vara 10km skidtur upp på ett fjäll, börja smått och sträck ut längre ju bekvämare du blir.

Ytterligare en grej att tänka på, och det här går tyvärr inte komma undan på något fiffigt vis, är stormkök. Gasol i all ära men när kallgraderna börjar frysa på så fungerar det inte optimalt så ett multifuelkök är en bra grej att ha. Det fungerar lite som ett gasolkök men istället för gas så fyller du det med bensin, pumpar upp ett tryck för att sedan förvärma brännaren genom att elda i den innan den till slut är varm nog för att ”göra gas” av bensinen. Det här är verkligen grymt på vintern och blir väldigt effektivt men istället för att köpa till första turen så finns det säkert någon du kan låna av?

Det här är mina enkla tips för att du ska kunna ta dig ut och testa. Kom bara ihåg säkerheten, ge dig inte ut för långt utan erfarenhet, mobiltäckning är bra och lämnad färdplan är ännu viktigare. Till syvende och sist, sänk tröskeln, använd prylar som du redan har och låna om du behöver något särskilt så kommer du ha precis allt som krävs för att övernatta i tält på vintern! Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s