Det vita guldet

När jag nu sitter vid skrivbordet så har precis vinterns första snö lagt sig ute på gräsmattan. Det känns som att det är på gång nu och igår när jag hämtade min dotter och hennes kompis efter gymnastiken pratade de om favoritårstider, jag satt och lyssnade vid ratten och kom fram till att min favoritårstid är nog ”nästa”. Det som väntar runt hörnet är alltid nytt och lite spännande samtidigt som jag lyckats förtränga vedermödorna som varje årstid på något sätt för med sig. För varmt, för kallt, för blåsigt eller för blött är några av alla exempel men det är som bortblåst när en ny säsong stundar och istället fokuserar jag på allt det goda som kommer. Mycket snö, vintertältning, långa turer på skidor med pulkan på släp och fullpackad med god mat är målbilden just nu!

Snön gör nåt med mig och jag längtar nåt ohyggligt till att spänna fast turskidorna på takräcket med sikte på någon av mina favoritplatser i jämtlandsfjällen. Där får ni ha med er det som jag ofta är inne på, de här favoritplatserna ligger sällan längs någon led och aldrig i något av de typiska turistområdena, inte för att jag ogillar de fjällen, tvärtom tycker jag att topparna runt t.ex Storulvån bjuder på fantastiska turer och det är en otroligt mäktig miljö men jag gillar att upptäcka och se det som inte ”alla andra” redan sett. Det är min uppmaning till dig i vinter! Ta fram en karta över området du vill till, planera, dröm och gör en tur efter dina preferenser. Det behöver absolut inte vara särskilt långt och vi gör allt från 500m till 10km turer på skidor, det har fått bli så sen vi fick barn och fick backa tillbaka lite för att kunna göra det enkelt och roligt. För det är huvudregeln. Roligt. Blir det för krångligt och långt så kan det bli tråkigt istället och då känns det inte lika kul nästa gång grejorna ska fram och en ny tur planeras.

Under fliken ”En kåsa kaffes fjällkarta” hittar du mina tips på allt från toppturer till jaktområden i fjäll och marker jag oftast rör mig i. Se det som inspiration för din nästa fjälltur! Jag har tagit med lagom mycket information, som var du kan parkera eller hur du hittar jakt/fiskekort men avsiktligt utelämnat nån specifik rutt eftersom det för mig är tjusningen med att ge sig ut. Att planera och hitta en bra led är till allra högsta grad en del av upplevelsen!

Till sist. Låt inte de korta dagarna och mörkret hindra dig från att komma ut, för visst är det väl ändå så att en grillkorv vid vindskyddet 100m från parkeringen nästan alltid är bättre än 1h framför Netflix.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s