Bra att ha på toppfågeljakten

Här kommer listan med grejor som vi alltid, eller oftast, har i ryggsäcken under toppfågeljakten. En del berättade vi om redan i podcastavsnittet dedikerat den här favoritjaktformen och en del fick helt enkelt inte plats där. Hoppas att det kan vara dig till hjälp när du letar dig fram till vilka saker som passar dig bäst!

Viktor

Skidor: Åsnes Breidablikk med Rottefella BC bindning

Pjäxor: Lundhags Guide BC

Ryggsäck: Eberlestock Gunrunner H2

Bössa: Tikka t3 .308

Kikarsikte: Hawke Endurance wa 4-16 med targetrattar

Handkikare: Vortex Diamondback HD 10×42

Avståndsmätare: Hawke Endurance

Mer i ryggsäcken: Fjellduk/vindsäck, skaltumhandskar, första förband, förstärkningsjacka, väst 400g woolpower, tändare, tändkuber, powerbars, vattenflaska, sked, wetwrap/tassbandage, lagningskit (ståltråd, eltejp, multitång), kaffepanna, kaffe, kåsa, pannlampa, spännrem, kompass, kamera.

Thomas

Skidor: Olskogen med Epok kängbindning

Pjäxor: Kängor

Ryggsäck: Vorn Lynx

Bössa: Hva 30-06

Kikarsikte: Hawke Frontier 5-25 med targetrattar

Handkikare: Vortex Diamondback 10×42

Avståndsmätare:

Mer i ryggsäcken: Viksåg, multitool, första förband, buntband, thermos, vattenflaska, powerbars, extra tröja, pannlampa, snöre toapapper,

Olle

Skidor: Tegsnäs med kabelbindning

Pjäxor: Kängor

Ryggsäck: Vorn Deer

Bössa: Carl gustaf 1900 6.5×55

Kikarsikte: Hawke Endurance wa 4-16 med targetrattar

Handkikare: Vortex Diamondback 10×42

Mer i ryggsäcken: Extra sockar, extra handskar, matsäck, gps, thermos, vattenflaska, pannlampa, eltejp, tändstickor, toapapper, första förband, tändstål, fågelnät, spännrem

Vikten av viktiga prylar

Det finns en del saker som alltid borde vara med. Möjlighet att tillfälligt laga en trasig bindning står högt upp på listan över såna saker och nu ska jag berätta varför. Ibland är föret helt fantastiskt med snö i mängder både på mark och i trädtoppar, ett sånt där vinterlandskap man bara drömmer om och som är perfekt att skida ut i. Det som då är lätt att glömma är hur det är att ta sig fram utan skidor för så länge skidorna sitter under fötterna glider man med lätthet kilometer efter kilometer uppe på snön. Om en bindning däremot skulle gå sönder är det en helt annan situation och jag har varit ute under omständigheter då jag vet att utan skidor skulle jag inte orka ta mig hem. Är det bottenlöst och snödjup upp över midjan blir det helt enkelt för jobbigt och bara 5 km från närmsta väg kan vara för långt. Därför har vi alltid med något för att hjälpligt kunna reparera utrustningen, det kan vara så enkelt som att dra fast foten på skidan med ett par spännremmar eller med hjälp av tejp, det kommer vara besvärlig skidåkning men du kommer att ta dig framåt.

Med på listan är också navigationsutrustning i form av kompass eller en extra gps-enhet. Lita aldrig på att telefonen håller och kom ihåg att en kompass aldrig får slut på batteri. Lär dig använda den för att ta ut kompassriktning under enkla förhållanden och träna med den som komplement när din telefon fungerar så vet du hur du ska göra om kompassen plötsligt är det enda som står till buds.

Förstärkningsplagg och/eller vindsäck är även det en viktig sak. Med risk för att ”måla fan på väggen” så är det fort gjort att ett ben går av eller att något oväntat händer som gör att en lång väntan kan uppstå. Det i sig behöver inte vara farligt men kyla och stillasittande är ingen bra kombination och utan någon form av skydd kan en lugn situation snabbt bli krisartad. Med en vindsäck och möjlighet att klä på sig varmare så kan man lugnt vänta på hjälpen utan att riskera vare sig själv eller andra. Av samma anledningen har jag med tändkuber för att snabbare och enklare kunna göra upp en eld.

Med de här grejorna i säcken är du förberedd för det mesta och kan njuta av vinterns toppfågeljakter både säkert och bekvämt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s