Jaktmiddagen 2021

Jaktmiddagen står för dörren och här är recepten för dig som vill hänga med eller bara laga nåt riktigt gott framöver!

Smörstekt orre med sparris och lingonsås

Du behöver: Lingon, kalvfond, bröst från Orre, ättika, smör, socker, salt och peppar.

Gör såhär: Börja med lingonsåsen genom att göra en 1-2-3 lag där du lägger i en näve lingon och låter stå, gärna kvällen innan eller från morgonen samma dag. Puttra på 1-2 dl lingon tillsammans med lite smör och socker. Sockret är bara där för att ta udden av syran från lingonen så ta inte för mycket, det är trots allt ingen lingonsylt vi ska göra. Låt det puttra ihop lite försiktigt en stund, kör allt med en stavmixer och sila av så du får en slät sås. Smaka upp den med kalvfond och puttra försiktigt så den blir lite tjockare och får kraftigare smak. Smaka sen upp den om det behövs och vid servering tillsätter du lite inlagda lingon på tallriken tillsammans med såsen.

Orrbrösten steks i rikligt med smör försiktigt i panna tillsammans med salt och peppar. Ös ofta och om du vill kan du ta lite av steksmöret i lingonsåsen. Avsluta med att hastigt fräsa på sparris och servera sen köttet på en spegel av såsen med ett par sparris ovanpå köttet.

Öringsashimi

Du behöver: Öring, japansk soja, purjolök, gurka, risvinäger, wasabi, ägg, ättika, rapsolja, salt och peppar.

Gör såhär: Börja med att slå en majjo. Ta äggula och en liten skvätt ättika tillsammans med dijonsenap och vispa sakta ner rapsolja tills den får bra konsistens. Smaka upp den med wasabi. Skär tunna skivor av gurka och purjolök för att sen lägga i en liten skvätt risvinäger. Skär upp munsbitar av filead och urbenad fisk. Lägg i skålar med gurka i botten, slå på en liten skvätt japansk soja, fisk ovanpå, och strö över lite av purjolöken. Klicka antingen lite wasabimajjo ovanpå eller på sidan.

Grillad spetskål med brynt smör och trumpetsvampskräm

Du behöver: Spetskål, smör, trumpetsvamp eller trattkantareller, färskost, schalottenlök, salt och peppar.

Gör såhär: Dela spetskålen i kvartar, pensla med lite olja och kör in i ugnen på 200 grader tills det fått mycket färg. Bryn smör i en kastrull. Hacka svamp och schalottenlök som du fräser på i panna och sen vispar ihop med färskost, smaka av med salt och peppar. Servera spetskålen med ringlat brynt smör och en klick svampkräm.

Vildsvinskorv med pumpapure

Du behöver: Korv, butternutpumpa, smör, kalvfond, vatten, salt och peppar.

Gör såhär: Korven kommer mitt egna recept på men det här funkar lika bra med nån god färskkorv från din lokala butik.

Skär upp, skala och kärna ur butternutpumpan. Rosta den sen i ugnen på 200 grader tills den fått fin färg. Mixa pumpan slät och montera ner smör. Smaka upp med lite kalvfond, salt och peppar. Stek korven och servera tillsammans.

Kaffepanerad hjort med grillad romansallad och vispat brynt smör

Du behöver: Kött från kronhjort eller annat gott vilt, förslagsvis innanlår eller biff, kokmalet kaffe, romansallad, citron, smör, salt och peppar.

Gör såhär: Blanda kaffe med salt och svartpeppar (ca 1tsk salt per 0.5dl kaffe) och klappa in i köttet, bryn smör på spisen och ta åt sidan, stek sen köttet i panna med mycket smör och kör in romansalladen i ugnen på 200 grader tills den fått färg. Bryn mera smör tills det luktar kola och har fin färg, ställt ut och låt stelna innan du sen vispar upp det och tillsätter lite salt. Ös köttet tills du fått den innertemperaturerna du vill ha (jag vill ha 54grader) ta av från spisen och låt vila på skärbräda. Skär köttet och servera med romansalladen som du ringlar brynt smör och pressar lite citron över samt det vispade brynta smöret på köttet.

Messmörsglass med hjortronsås

Den hittar du här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s