Förstärkningsplagg

Du vet den där tunna dunjackan som ”alla” bär oavsett årstid (åtminstone i Jämtland) och nästan oavsett väder på vintern. Det är förstärkningsplagget nummer ett. Jag vill slå ett extra slag för den och speciellt kanske för jägare som jag upplever inte riktigt har samma inställning och tradition till just förstärkningsplagg.

Dunjackan har en tydlig och säker plats i min packning, inte på bilnära turer eller jakter men ska jag gå en liten bit så är den med. Ibland ligger den nedpackad i ryggsäcken och förblir där men ibland används den mer flitigt. Hela iden och tanken är såklart för att förstärka den övriga klädseln, det hör man ju på namnet, och då framförallt när det är paus och man är stilla. För så länge man är i rörelse är man ofta varm och då är det en fördel att vara tunt klädd för att inte bli alldeles för svettig och fuktig, när man sen stannar till så bör jackan åka fram direkt innan kylan sätter in. Enkelt så.

För mig har den även en ytterligare aspekt, som kan bli lika viktig för dig, och det är att det är en enkel försäkring för att kunna hålla värmen om något händer. Jag försöker tänka så iaf, hängslen och livrem, för även om turen jag planerat inte borde kunna gå snett så räcker det egentligen med ett felkliv för att dra på sig en kraftig stukning eller i värsta fall ett benbrott och då kan det som nyss var en enkel promenad på fjället lätt bli lite stökig. Nu pratar vi såklart ”worst case scenario” men ändå, devisen; planera före, ger åtminstone goda förutsättningar att klara oväntade händelser. Det här är också en av anledningarna till att jag vintertid ofta väljer en något tjockare dunjacka som förstärkningsplagg, alternativt en tunn och en fjäll/vindduk, men den får vi lov att återkomma till vid annat tillfälle.

En tunn dedikerad förstärkningsjacka kommer ofta med en liten packpåse eller är gjord för att packa i sin egen ficka, det är ofta väldigt smidigt och den tar liten plats nedpackad i säcken. Mitt knep för att få ihop den lite större dunjackan är att använda mig av en packpåse. Den fyller två funktioner i en, har du en vattentät packpåse, en så kallad drybag, så är du också säker på att jackan håller sig torr även om du skulle gå igenom en is (hängslen och livrem) men framförallt så kan du komprimera den nyss ganska stora dunjackan till att enkelt få plats i ryggsäcken utan att tumma på utrymmet för kaffetermosen. Bra va!?

Valet av jacka, om du inte redan har någon, tycker jag ska styras av hur du ska använda den. Det finns egentligen två olika fyllnadsmaterial, dun och syntet. Jag favoriserar dun men om det är en längre tur över flera dagar där du kanske har dåliga eller inga torkmöjligheter så kan syntetfyllning vara den smarta vägen att ta. Dun kollapsar och klumpar ihop sig när det blir fuktigt och tappar då större delen av sin isolationsförmåga men är å andra sidan väldigt tacksamt att komprimera i packningen samtidigt som det har god isolationsförmåga kontra vikt. Syntetfyllning fortsätter istället att ha ganska god isolationsförmåga när det är fuktigt men tar större plats och väger lite mer. Det här måste du avgöra själv vad som passar dig bäst. Se bara till att du har en bra förstärkningsjacka så är du redo för långa mysiga kafferaster utan att börja frysa samtidigt som du har bättre förutsättningar att klara en oväntad situation.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s