Förädla viltköttet till korv!

Jaktsäsongen är över och nu sitter du förhoppningsvis med en frys full av kött som kommer hamna på middagsbordet hela vägen fram till nästa höst. Är du som mig kanske det däremot inte är bara av godo, för hur många gånger kan man göra biffar och tjälknöl innan det blir tjatigt? Även om det kan tyckas vara ett högst angenämt problem så är det skoj med variation. Det tycker iaf jag! Därför gjorde jag i höstas min alldeles egna korv och nu delar jag mitt recept!

Efter att ha bjudit ett gäng olika testare på min korv är jag säker, kryddblandningen blev bra och behöver delas vidare! Här ska det inte vara nåt hokus-pokus hemligt familjerecept som låses in i vapenskåpet för att sedermera gå i arv. Är nåt bra borde fler få ta del av det. Nåja, nu kanske det låter som att det är någon helig graal av korvrecept och riktigt så långt ska jag inte sträcka mig, men eftersom jag letade med ljus och lykta efter ett enkelt men kryddigt och gott recept utan att riktigt hitta det behöver inte du leta längre än hit.

Jag gjorde min korv på vildsvinskött men kommer med gott samvete och förhoppning prova att göra exakt likadant på älg. Det kommer också fungera!

Till att börja med verkar det kanske vara en vetenskap det här med att göra egen korv. Det är det inte. Det enda och viktigaste du behöver tänka på är att allt ska vara kallt/halvfruset, både köttet och kvarndelarna. Sen är det bara att köra. Eller förresten, fjälster behöver du också. Jag insåg på affären att det finns massa olika sorters fjälster och tog helt sonika det som hette ”korvfjälster”, rätt och slätt kändes det som en bra ide. Det var det inte, tyvärr var det fjälstret ganska tjockt och svårtuggat så jag har skurit av det efter att korven stekts eller grillats. Det gjorde inte så mycket och är inte så besvärligt som det låter men nästa gång testar jag något annat. Vad det blir och om det blir bättre får jag anledning att återkomma till senare. Nu till receptet.

Du behöver:

Köksvåg

En köttkvarn med korvhorn

Fjälster

2.1 kg Kött

900g Späck från gris (Finns i frysdisken på de flesta välsorterade mataffärer)

Kryddor: 60g salt, 1g Dragon, 15g Chilipulver, 10g Paprikapulver, 3g Spiskummin, 6g Vitlökspulver, 6g Colemans senapspulver, 10g Grovmalen svartpeppar

Tärna upp kött och späck och lägg in det i frysen över natten så att det är halvfruset nästa morgon tillsammans med delarna till kvarnen. Blöttlägg samtidigt fjälstren enligt instruktionen på förpackningen.

Bunken som skall användas läggs med fördel i frysen för att också vara riktigt kall när korvmakeriet börjar. Mal kött och späck, blanda kryddorna väl med varandra och tillsätt sedan i korvsmeten. Blanda sedan allting noga med händerna (plasthandskar på) och var noga med att smeten inte överstiger 4 grader för då blir korven inte bra. Blanda länge och när du fått till en bra konsistens är den så smetig att om du tar en näve sitter den klistrad i handen när du vänder på den.

Nu är det bara att börja stoppa korv! Trä på fjälstret på korvhornet och gör en knut längst ut, mata sedan på av smeten ner i kvarnen och ta emot korven, det kluriga nu är att få till det jämt och snyggt. Mina korvar vinner inga skönhetstävlingar men de är goda! Tekniken kommer väl med tiden antar jag.

När du fyllt fjälstren är det bara att kvar att knyta av i lämpliga längder eller snurra av dem där det är lagom. Jag packade mina fyra och fyra så jag knöt med snöre mellan var fjärde korv och snurrade av de emellan. Efter detta vacuumpackade jag och lät dem ligga i kylen ett dygn innan jag la dem i frysen, osäker på om det är nödvändigt men resonerar som med annan mat och vid rökning att smakerna sprids bättre.

Nu har du gjort din egen korv! Bra jobbat! Ut och njut vid en brasa eller stek upp ett gäng till en härlig middag hemma!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s