Testat: Eka Swedblade G4 – Värt att byta upp sig?

Under höstens jakter så testade jag den nya och uppdaterade versionen av Ekas numera klassiska jaktkniv Swingblade. En nyutvecklad version som ska vara lättare att rengöra, säkrare och som kostar nästan det dubbla mot föregångaren Swingblade G3. Den stora frågan blir således, är den värd det?

Samma kniv i ny kostym?

Jag har sedan flera år tillbaka använt föregångaren med goda resultat. Det är smidigt att ha buköppnare och kniv i ett och jag tycker slidan hänger bra i bältet utan att göra så mycket väsen ifrån sig. Det som tidigare nämnts som kritik är dock att de är svåra att rengöra efter att de varit inne och vänt i en älg, något som fällknivar alltid har emot sig när man jämför mot en fastbladskniv. Det här har Eka nu kommit med en lösning på och under höstens jakter har jag använt den uppdaterade Swedblade G4 med, nästan, lika goda resultat som tidigare.

Först och främst, designen. Kniven ser ut som en swingblade men med några små undantag, bak på handtaget hittas en lite spärr som med några enkla handvändningar gör att hela kniven går att ta isär för att diska. I övrigt ser den ut som sin föregångare men levereras med kydexslida istället för den nylonklädda plastslida den tidigare kommit i. Slidan tycker jag är snygg men den är inte lika smidig som sin föregångare och nackdelen med att ha en hård slida är att den lättare ger ljud ifrån sig om den skrapas mot ris eller slår i en bräda i ett jakttorn.

Isärtagning för rengöring

Spärren för att ta isär kniven är relativt enkel och kräver inte så mycket eftertanke för att förstå hur den fungerar. Kniven tas isär genom att dra ut spärren och sedan vrida ena delen av handtaget för att på så vis kroka ur den ur en bajonettfattning. Efter det har du kniven i tre delar och kan diska allting enkelt och noggrant. Problemet som uppstått för mig är att vid flertalet tillfällen så har spärren åkt ut när kniven suttit i bältet och när jag sen sträckt mig för att dra ur kniven så sitter den plötsligt inte ihop helt. Ingen skada skedd och det går ganska snabbt att stoppa ihop den men är man inte uppmärksam finns risk för skärskador eftersom det då blottar en del av eggen som är infälld i handtaget.

Slutsats

I stort är det alltså samma kniv men med möjlighet att plocka isär den. Är den då värd det dubbla och behöver du byta för att att kunna vara nöjd? Jag tycker väl inte riktigt det. Min swingblade g3 kommer fortsätta vara trotjänare i många år till och jag anser att nylonslidan i kombination med att kniven inte helt plötsligt kommer att ramla isär vara två saker på plussidan som överväger faktumet att den är krånglig att rengöra. Jag har tidigare skruvat isär min gamla kniv men tyckte inte det var värt besväret så istället brukar jag koka hela kniven med handtaget på för att få ur gammalt blod som kommit in där det är svårt att diska.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s