Testat: Engelsons Jokkmokk

Jag älskar att testa grejor! Oavsett om det handlar om ett traderafyndat gammalt stormkök, en fjällpulka från 80-talet eller en ny jacka tycker jag om att prova mig fram med både utrustning och kläder för att till slut hitta det som är optimalt för mig och mina användningsområden. Alltid lär jag mig något och förhoppningsvis kan de här lärdomarna även vara till hjälp för dig, jag själv söker i alla fall med ljus och lykta efter ärliga och vettiga recensioner innan jag trycker på köpknappen.

Jaktstället Jokkmokk från Engelsons

Till att börja med. Vinterjaktställ är kluriga och görs utifrån olika förutsättningar och användningsområden. En del har fodrade och varma ställ för att kunna vara stilla vintertid utan att frysa och en del har tunnare ställ i vintercamo för att använda under rörlig jakt. Engelsons ställ lutar mer åt det första men utan att göra bort sig helt under rörlig jakt. Kamoflagemönstret tycker jag är snyggt och det smälter in bra ute i skogar och på myrar.

Jackan

Den finns nu i två modeller, Anorak och jacka. Då jag redan fäst mig vid anorakmodellen av Jatkjackan Osby från Engelsons och använt den under ett par säsongers älgjakt var valet enkelt. Jag ville ha anorak. Det visade sig vara ett klokt va då den långa modellen gör att jag känner mig bättre klädd och rustad för vinterjakt. Modellen är dock varmfodrad så räkna med att bli varm om du vill använda det under skidåkning eller annan rörlig jakt.

Jackan har två sidofickor med dragkedja, två radiofickor med dragkedja på bröstet och en magficka med lock. Fickornas placering är bra men sidofickorna som är placerade ganska högt upp är krångliga att komma åt med kikarsele och/eller ryggsäck på vilket gör de något svåra att använda. Kikarselens remmar är de som mest ställer till det mest men kikarselens fördelar är stora under rörlig jakt och jag väljer därför att ge avkall på fickorna. Kikarväskan på brösten gör också magfickan oanvändbar men av samma anledning som ovan väljer jag istället att förvara det viktigaste i benfickorna eller i ryggsäcken.

Ventilation. Det här är oerhört viktigt i ett skalplagg som används för rörlig jakt då det lätt blir svettigt och möjligheten att ventilera ut det snabbt och effektivt måste därför finnas. Anorakmodellen har ventilation under respektive armhåla som öppnas med dragkedja. Där finns det ett meshtyg/myggnät som jag anser är onödigt och endast bidrar till att göra ventilationen sämre men det går att åtgärda med två snitt med kniven. Ventilationsöppningarna hade gärna kunna vara längre för att kunna öppnas upp mer men fungerar ändå okej.

Byxorna

har två sidofickor varav den ena har ytterligare en liten ficka med dragkedja för förvaring av exempelvis bilnycklar, två benfickor med lock och dragkedja samt en bakficka. Fickorna tycker jag är bra placerade och jag uppskattar dragkedjestängningen på benfickorna då det minimerar risken för att råka tappa något. Avsaknaden av ventilation gör sig däremot påmind ganska fort när jag skidar efter toppfågel och tillsammans med ett ändå ganska hyfsat foder blir det både varmt och lite bylsigt.

Storleksmässigt är storlekarna normala men kanske åt det lite rymligare hållet på byxan utan att bli för långa. Det här är ett problem för mig men kan såklart vara av godo för någon annan. Jag är ganska lång och smal vilket gör att trots utrymme kvar i midjan så är byxorna något korta, det här är dock inte ett problem då jag alltid använder damasker.

Slutsats

Jokkmokk är ett prisvärt jaktställ, det är inte bäst på något men funkar både under stillasittande och rörlig jakt utan att göra bort sig någonstans. Används det som passkytt är det ganska varmt utan att bli för bylsigt och anlägg och rörlighet är bra. Jag gillar verkligen anorakmodellen av jackan och ser klara fördelar med att den går ner över rumpan utan att för den delen förhindra rörligheten. Byxorna har en del att jobba på om man som mig vill ha en smidigt och bra byxa för rörlig jakt, specifikt fågeljakt under vintern då bristen på ventilation är det mest avgörande.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s