Testat: Bergans Trysil 3 (Trillemarka 3)

En billig utmanare eller ett tält som gör sig bäst kvar på hyllan i affären? Först och främst, Trysil och Trillemarka är i stort sett samma produkt, jag har slagit upp båda och jämfört dem ute i fält men har själv ett Trysil 3 och kommer därför referera till just det tältet. Detta är en så kallad SMU-produkt som säljs hos XXL. SMU står för Special Make Up och betyder att tältet är framtaget enligt en specifikation i samråd mellan tillverkaren och kedjan som ska sälja den och därför endast säljs på sagd kedja. Ofta till ett något lägre, eller konkurrenskraftigare, pris.

Första intrycket

Överlag kan man säga att ett 3-mannatält sällan är särskilt rymligt för 3 personer och Trysil 3 är inget undantag utan räknas snarare för mig som ett 2-mannatält om man vill få plats med ett uppblåsbart liggunderlag. På tiden när det begav sig och ett gammalt hederligt liggunderlag var mer regel än undantag var det lättare att klämma ihop sig i ett tält då det gick att lägga liggunderlagen omlott om så behövdes. Det funkar däremot inte särskilt bra med uppblåsbara dito. Jämfört med mitt gamla uttjänta tält som också det är ett 3-manna tunneltält är detta mindre. Kontentan är att jag upplever det ganska litet men på plussidan är att det tack vare sin ringa storlek blir ett förhållandevis lätt tält sett till prisklass. Utöver storleken så är tältet lätt att sätta upp, har färgkodade tältstänger och öppningar och sträcker ut ganska bra, något som jag har upplevt vara lite av ett problem med billigare tält.

Detaljer

Det är i detaljerna det avgörs och jag imponeras inte av tält som har tältdörren med sitt myggnät fäst i nederkant och öppnas som en halvmåne uppåt. Jag föredrar att dörren in till sovdelen är fäst i sidan och går att rulla ihop och hänga i sidan. När det är konstruerat på samma sätt som på detta tält kryper du alltid över dörren med sitt integrerade myggnät och skapar ett onödigt slitage när du ska i och ur tältet. Jag tror att det är här som tältet kommer att gå sönder först men än så länge har det hållit ihop och är man försiktigt och rullar ihop dörren för att inte kliva på den för mycket ska det nog gå bra. Utöver det så har tältet en ventilationsöppning i fotändan som går att stänga, det kan vara bra om det blåser in i ventilationsöppningen men oftast är det klokast att lämna den öppen för att undvika kondens.

Material

Tältduken är av polyester vilket är en billigare duk än motsvarigheten silikonbehandlad nylon. Det här kommer inte göra dig någon större skillnad men jag upplever att det är trögare att stoppa i och dra ur aluminumstängerna när jag ska resa och riva tältet än vad det var på mitt gamla tält. Förmodligen har det något att göra med materialet.

I fält

Första testet blev på en naturcamping jämte svärföräldrarnas husbil, något som jag tycker kan vara ganska klokt för att få en hum om hur tältet fungerar under kontrollerade förhållanden. Här upplevdes det bra men, som tidigare beskrivet, överlag något mindre än det gamla 3-mannatältet som stod placerat bredvid. Kompisen Trillemarka 3 stod även det jämte och bortsett från den röda färgen var det endast små detaljer som skiljde de två åt. I tältet sover man bekvämt om man är två och vår finska lapphund ryms även hon att krypa in i tältet. Ventilationen upplevs tillfredsställande och stormlinorna är placerade så att det går att sträcka upp tältet bra.

På vintern

Jag vill först komma med en brasklapp. Tälta på vintern är inte svårare än att tälta på sommaren men marginalerna är mindre. Blåser tältet sönder har du större problem om temperaturen är -12 i storm på ett kalfjäll än om det sker om sommaren. Därför rekommenderar jag INTE det här tältet för vinter utan ett mer anpassat för vintertältning än lämpligt om du inte är en van tältare och har en tydlig plan b om tältet skulle gå sönder.

Med det sagt. Jag har använt tältet vintertid på kalfjäll och det fungerar bra. Ventilationen räckte till för att undvika kraftig kondens och absiden är tillräckligt stor för att både förvara en del av packningen samt grävas ur för köldgrop och lättare i- och urstigning. Eftersom jag inte helt litar på tältets materialval, endast baserat på att det är så billigt, har jag valt att använda det när väderprognosen varit säker och risken för att hamna i en snöstorm har varit minimal.

Slutsats

Är det värt pengarna? Helt klart! Vi använder det som extratält när vi är ute med hela familjen för att vi inte ryms annars, men hade jag letat ett tält som ska fungera på den där fjällvandringen en gång om år under sommarhalvåret hade jag absolut nöjt mig med det här. Håller du ögonen öppna så brukar det ofta säljas för ett lägre pris än vad som är märkt ”ordinarie pris” och då blir det verkligen prisvärt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s