Fiske i Jämtland

Några specifika tips, några generella råd och några av mina personliga favoritspots samlade på ett och samma ställe. Går du i tankarna att leta upp något ställe att blöta kroken på i sommar så borde du först kolla in En kåsa kaffes fjällkarta och efter att du gjort det kan du fortsätta läsa min sommarfiskelista.

Jag kommer fokusera på Offerdalsfjällen och mer specifikt runt byn Olden. Det är där jag lärde mig fiska, där min största öring är tagen och där sommarnätterna är som allra bäst, lika mycket av nostalgiska själ som av den vackra omgivningen.

Tjärnar och sjöar

Tjärnfiske är roligt och kan överraska med både storlek och mängd på fisk, här gäller det att inte låsa in sig på något specifikt utan hellre studera kartor med höjdkurvor och trädgränser. Generellt kan man säga att ju högre upp på fjället du kommer, desto tuffare tillgång på mat och därmed krymper storleken på fisken och ibland då även tillgången. Ingen regel utan undantag såklart men om du letar nya fiskeställen och vill lägga upp en plan enbart utifrån en karta så kan det vara en bra grej att ha i bakhuvudet. Jag brukar försöka titta på det här och samtidigt försöka tänka krångligt, låt mig förklara varför. Ju krångligare plats att ta sig till desto färre fisketimmar per år, länge har det funnits något slags magisk gräns vid 6km vandring och passerar du den gränsen är du sannolikt ensam med få spår av andra vandrare och fiskare. Men det finns en twist på det, du vet den där tjärnen på väg upp mot dina favortfjäll som du vet finns där men bara åker förbi eftersom du ska en liten bit till. Det kan också vara en bra tjärn. Se det som ett extratips.

Runt Oldfjällen finns det flera sjöar och tjärnar som antingen levererar bra fiske, storslagen natur eller båda samtidigt. Vissa är enklare att nå medan vissa kräver lite mer men alla har något speciellt och några av mina favoriter är; Kälapannsjön, Oldsjön, Fisklöstjärnen, Juvuln, Bijjie Bavlanjaevrieh, Skulkienjaevrie och Nedre lill-mjölkvattnet. I Oldsjön som byn Olden ligger vid finns det möjlighet att hyra båt och det här är ett klockrent stopp för att fiska några timmar. Här finns det chans till riktigt stor öring och även bra flugfiske i ån som rinner från Oldsjön vidare ned mot Rännögsjön.

Letar du dig bortom Oldfjällen finns det ett sytem av tjärnar ovanför byn Kall där det enkelt går att spendera ett par dagar, leta dig bara upp ovanför Häggsjön och med sikte mot Sätertjärnen så är du rätt ute. Tittar vi något söderut mot oviksfjällen finns även här en uppsjö av tjärnar att utforska, går du från Spjätten tar du sikte på Håckerslitingarna och vidare inåt. En del vatten är upplåtna via natureit.se medan vissa hör till samebyn men oavsett var du tar vägen i jakten på upplevelser och bra fiske gäller det att ha koll på fiskekorten och se till att du är rätt. Längre in i Oviksfjällen vid höglekardalen finns också fina system med tjärnar där flera är upplåtna via natureit.se men här är det stökigare terräng att gå i. Det verkar som att istiden bestämde sig för att dumpa större delen av alla stenblock just här så räkna med betydligt längre tid/km i anmarsch och se upp var du sätter fötterna för mobiltäckningen är bristfällig så du vill inte sitta med en bruten fot här. På den ljusa sidan är det här ett sånt ställe som lätt blir för tjorvigt för många att gå till så lägger du ett par extra kilometer mellan dig och parkeringen kan du lätt vara en av de få som fiskar i just den tjärnen på hela året.

Åar och strömmande vatten

Det går inte prata fiske i strömmande vatten och Västjämtland utan att nämna de två stora, eller ja, vi kan säga tre. Jag pratar givetvis om Kvitsleströmmen, Dammån och Indalsälven. Kvitsleströmmen är ett fruktansvärt bra Harrvatten men ska inte underskattas som öringvatten, för de stora öringar som flugfiskare vallfärdar till Dammån för att försöka lura passerar först genom Kvitsleströmmen. Just saying. Här kan du fiska på en specifik flugfiskesträcka med många fina höljor och bra platser. Är vattenståndet för högt för att kunna vada över till Hästön så finns det möjlighet att hyra båt för att ta sig över torrskodd. Dammån har även det ett otal fina fiskeplatser men gemensamt med Kvitsleströmmen har det antalet fiskare per säsong. Det är många som fiskar här varje sommar och även om jag uppskattar det fina fisket så väljer jag ofta hellre att själv besöka de inte lika välbefolkade platserna. Dit räknas Storån mellan Oldsjön och Rännögsjön som jag tidigare nämnt.

Indalsälven är en pärla men kan vara lite svår att få grepp om, det här är ett stort och än mer långt fiskevatten så det kanske inte alltid blir förstahandsvalet men där hoppas jag kunna få dig på andra tankar. Är du och semestrar runt Åre och har ett flugspö med i packningen behöver du inte åka längre än till Duved eller kanske golfbanan för att lura en fin Öring. Vid järnvägsbron eller rakt nedanför campingen i Duved fångas det ofta fin fisk och min gamla chef i Duved åker sällan längre än så för att fixa middagen. Jag själv fick, efter några år i Duved som fiskeguide, ett favoritställe som ligger sådär lagom avsides för att sålla bort de flesta. En bit uppströms från Golfbanan finns en kurva i älven med ett parti efter där det ledigt går att spendera en kväll spanandes efter vak och fiskandes genom höljor och skravelfors. En riktig pärla!

När vi ändå är uppe kring Åre så måste Gevsjöströmmen nämnas! Det här är ett otroligt fiskeställe och tack och lov har det skett förändringar och skärpta regler har införts sedan jag guidade där uppe i krokarna. Nu är det lov att fiska i Gevsjöströmmen om du bokat boende och bor i Gevsjöstugan, endast då får du lösa kort för fiske i Gevsjöströmmen och är det fiske som är målet med semestern är det hit du ska. Så enkelt är det!

Övriga åar som bör nämnas är Åfloån ovanför byn Kaxås, en liten å med god tillgång på harr och chans till större fisk på nackarna vid utloppen från de små sjöar som ligger längs ån. Edesforsen mellan Änge och Kaxås är även den en pärla men en liten sådan. Fisketillgången är god där den lilla ån kommer ner i Kriken men fiskeplatserna är få och under sommaren är vattenståndet så lågt att fiske i den lilla ån sällan är värt att ge sig på. Ändock är den värd ett besök och det är ett perfekt ställe att ta med familjen till!

Jag inser när jag sitter och skriver att antalet fiskeplatser i Jämtland vida överstiger både min egen kunskap och den tillgång som faktiskt behövs för att fiskare med alla de mål ska kunna trivas här uppe. Det är härligt! Mitt sista tips blir därför att utforska, prova nya platser och glöm aldrig bort att titta upp och se dig omkring. Fiske behöver inte alltid vara att fånga störst eller flest, det kan också vara så enkelt som att sitta med benen i kors bredvid en sjudande panna på elden, spanandes efter vak.

Ha nu en fin fiskesommar, glöm inte myggmedlet och drick mycket kaffe. Förhoppningsvis ses vi därute nån natt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s