Semester, vandring och tält i fjällen

Ska du åka till fjälls på semestern? Kul! Hoppas att du kommer till jämtlandsfjällen och kanske besöker någon av mina pärlor som du hittar under fliken ”En kåsa kaffes fjällkarta”. Är det din första tälttur eller kanske din första på länge har jag några tips för att göra det lättare för dig. Hoppas att det kan vara till hjälp.

Tältsommar

I podcastavsnittet från 23 juni pratar vi lite semestertips och jag är övertygad om att det är i sommar som tältet ska packas ner för en tur, antingen ensam eller med hela familjen! Är det så att du är nybörjare på det här med tält, kanske ska tälta med barn för första gången eller bara vill skaka av rosten sen den senaste gången tältet fick komma ur packpåsen? Kul! Då hoppas jag att kunna vara till hjälp och att när du läst det här så är du halvvägs till förrådet för att leta fram den där gamla sovsäcken du hade i scouterna.

Tältplats

Det här med slätt underlag, torrt och placering utifrån kvälls- och morgonsol lämnar vi till en annan gång för jag vill prata om utflyktsmålet i sig och var vi bestämmer oss för att åka och slå upp tältet. Tänk enkelt! Det finns otroligt många vackra platser som varken kräver lång eller särskilt ansträngande vandring för att nå. Jag tror att det är lätt att krångla till det genom att tro att det är bara där långt inne i fjällen som det verkligen duger att sätta upp tältet för det är det som vandring och tält handlar om. Det är det inte. Det är vad du gör det till som det handlar om.

När vi fick tvillingar för 8 år sedan fick vi ställa om vårt friluftsliv. Rejält. Genast blev en vandring på ett par kilometer för lång och vi fick helt ställa om, anpassa oss och göra det lättare för att kunna ha med barnen. Tvärtemot vad vi först trodde så har det här gjort att vi upptäckt mycket mer och dessutom har det lärt oss massor på vägen!

Så, det är nu du tar upp kartan och väljer område som du vill vara i, kanske är det möjliga fiskevatten som får styra, kanske något annat. Varför du väljer ”din” plats spelar egentligen ingen roll. Jag vill bara att du ska hoppa över google och fraser som ”tältplatser i jämtland” för nu ska du planera själv, från början till slut och du ska hitta dina egna guldkorn.

När du gör det får dina förutsättningar styra. Är närhet till bil viktigt? Leta då efter småvägar och se om det finns något intressant. Kanske en höjd där det rinner en bäck i kanten? Eller så hittar du en udde i en liten sjö som vätter mot väster. Det kan vara ditt ställe för natten! Men extratips om det där med kvällssol, precis som att solen går ner i väster tenderar vinden gärna att vilja ligga på just därifrån, ska det blåsa är det klokt att tänka annorlunda.

Packning

Friluftsliv och packning kan se olika ut. Det behöver inte vara färgglada skalkläder, fjällräven och supertekniska stormkök. Det kan också vara den gamla galonrocken, kaffepannan som blev utbytt mot bryggaren för 10+ år sedan och ett lånat tält. Poängen är att inte låta utrustningen, eller eventuell brist på sådan, sätta käppar i hjulet för dig att komma ut och tälta. Idag finns det massor av möjligheter att hyra, där t.ex Hygglo är en sådan, men det allra säkraste kortet är nog att fråga en vän. Jag lovar att det finns någon som har ett tält och tack och lov har det äntligen blivit lite härligt att låna ihop det man behöver. Både bra för plånboken och miljön. För helt ärligt. Hur många tältnätter har ett tält per år? Jag själv har iaf full möjlighet att låna ut mina grejor lite då och då.

Nästa steg är att klura ut hur mycket du behöver. Igen. Tjorva inte till det. Ska du tälta nära bilen kan du i princip ta med en skumgummimadrass om du inte har ett liggunderlag. Samtidigt är det så att på sommaren behövs det faktiskt inte så himla mycket grejor. Nåt för att hindra myggen från att komma åt dig, tak över huvudet, något att sova på och något att sova i. Sen är du hemma.

Mat

Tänker vi en natt, nära bil eller åtminstone inte så långt att gå och enkelt så är det klart. Potatissallad, nån grönsak och en färdigmarinerad köttbit ger dig en klockren middag. Till frukost är det gott med en drickyoghurt på sommaren och såklart, kaffe behövs både till middag och frukost. Som vegetariskt alternativ kanske du gillar oumpfburgare och en god dressing? Det är såhär enkelt vi ska göra det! Och gott då såklart. För jag har ätit änge slakteris färdigmarinerade karréskivor under fler fiskenätter uppe i än jag kan räkna. Mat som den här är god! Men framförallt är den enkel och den gör det lättare och mer njutbart för dig att ta dig ut!

Barnen då? Tänk om….

Först och främst. Att tälta med barn kan vara helt fantastiskt och är ofta det när man slappnar av och låter saker både ta sin tid och vara på deras villkor. Det här är ett äventyr både för dig och dom. Låt det vara det. Vi pratar själva alltid om att tälta med barn från början kräver en bra plan-B. En plan som vi aldrig behövt nyttja och det tror jag beror på att den gjort oss så säkra på att vi har en lösning att allt bara löst sig av sig själv eftersom vi varit lugna och trygga. Typisk spegling av känslor och humör tänker jag.

Så vad menar jag då? Jo, jag resonerar så att det absolut värsta som kan hända är att vi får åka hem. Enkelt va? När jag sen helt ställt in mig på att om det blir katastrof på natten, ja, då packar vi ihop, går till bilen och åker hem. Då är det ju faktiskt inte så himla farligt, vi får lite sämre sömn en natt men det är väl standard ändå med små barn hemma? När jag har brutit ner det på det här viset har jag insett att för min del är det lätt värt att åka iväg. Vad är det värsta som kan hända liksom.

Dags att åka

Nu är det dags! Steget är taget och packningen kanske är halvvägs klar! Är du stressad över att glömma något? Lugn. Du kommer att glömma saker. Det är okej. Gör en packlista med det absolut nödvändigaste och sen bockar du av den systematiskt när du lastar i bilen för då vet du att allt är lugnt. Kanske kommer du att glömma den där påsen med godisremmar som du ska passa på att köpa när du tankar men det gör inget. Du har säkert redan med något annat gott som du bockat av från listan och redan ligger i bilen. Allt löser sig.

Ha nu en riktigt god tur och hör gärna av dig om du är i mina hemtrakter i Oldfjällen och vill ha extra tips. Lycka till med tältningen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s