Testat: Bearskin Cordura pant

Jaktbyxor. Eller ja. Friluftsbyxor kanske är en bättre beskrivning. För mig är det åtminstone så. Jag vill ha byxor som går att använda till mer saker än ett specifikt ändamål och därför går kamoflagemönster och typiska jaktdetaljer bort. Det verkar också vara precis så utvecklarna bakom Bearskins senaste produkter tänkt när de tagit fram den nya kollektionen som heter No. 1. Jag har testat deras byxa Cordura pant och det är en byxa som funkar lika bra i skogen som på fjället, oavsett ändamål.

Första intrycket

Bearskin själva beskriver byxan som lätt, snabbtorkande, slittålig och tyst, efter att ha använt byxorna mer eller mindre dagligen under ett par månader är jag benägen att hålla med. Bara det faktum att byxorna inte har en enda liten trådbit som sticker ut någonstans imponerar. Jag har köpt ett flertal byxor från stora fabrikat där så inte är fallet, det har visserligen inte resulterat i en trasig byxa men när en byxa kostar över 2000:- så tycker jag att man borde kunna förvänta sig att det är snyggt och prydligt. Det är det på Bearskin Cordura pant.

Storlek och passform

Här är vi inte riktigt överens jag och byxvärlden. Byxorna finns tillgängliga i storlekarna XS-XXXL, inget konstigt med det och det finns en storleksguide på hemsidan som jag anser ger en korrekt storlek. Problemet är min rumpa. Eller ja, kanske snarare bristen på sådan i kombination med för långa ben. Detta gör att en byxa med rätt storlek i midjan blir för kort och en lagom lång blir lite för stor i midjan.

Till min glädje så är det däremot inte alltför tokigt. Visst, byxorna är för stora i midjan och de blir lite bylsiga men jag har definitivt provat värre. Jag upplever att de har vad vi skulle kunna kalla en ”Nordisk passform”, det betyder helt enkelt lite längre ben i förhållande till midjemått. Det tycker jag är toppen, men, såklart kommer det finnas de som har motsatt problem. En lösning på det skulle kunna vara att i framtiden erbjuda D-storlekar och XLong-storlekar. Om så blir återstår att se men jag tycker att storlek och passform är helt okej tills jag lagt på mig några kilo extra på stussen.

Passformen i övrigt är något vidare än vad jag i vanliga fall använder. Det vinner kanske inte några modelltävlingar men jag har insett att jag gillar det! Den lite lösare passformen gör att de känns svala och behagliga under varma dagar och när de generöst tilltagna benfickorna är fulla med karta, pannlampa, snickers och extra ammunition så är det inget som klämmer eller blir i vägen. Det gillar jag!

Slittålighet

Här finns det inte mycket att säga. Material och utförande imponerar! Byxorna ser i princip ut som nya efter två månaders intensivt användande och jag hittar inga brister.

Fickor och funktionalitet

Benfickorna är rymliga och har, i kombination med det, en placering som medför att även om de lastas fulla med diverse prylar så hamnar de inte ivägen när man går eller sitter på huk. De har också dragkedjestängning som är toppen, inget kardborreband som låter och en säker stängning som förhindrar att jag oavsiktligt tappar saker vilket jag är tacksam för. Jag har letat plånbok i skogen förr och det är ingen lätt uppgift.

I dragkedjan är det fäst en liten nylonlina med krympslang som är slaget i en ögla genom dragkedjan för att ta tag i när man öppnar och stänger fickan. Det är eventuellt något som skulle kunna åtgärdas, jag har vid ett par tillfällen stått med öglan i handen när den lossnat/knutit upp sig. Jag har visserligen inte tappat bort någon men det skulle inte förvåna mig om jag får knyta i ett nytt snöre framöver. En liten detalj men något att ha i åtanke.

Detaljer

Här kommer vi in på de där små finurliga grejorna som jag verkligen gillar. Har man tänkt till och gjort det där lilla extra? Absolut!

Den, ibland, otroligt störiga kängkroken som är tänkt att fästa byxbenet i kängans snörning, men som oftast leder till att jag snubblar genom tvättstugan med en löparsko hängande under foten, är utbytt till en flärp med knäppning. Tack! Den är också så finurligt gjord att den går att knäppa lös från byxan och går då att lämna i kängans snörning så när du ska ut igen knäpper du helt sonika fast byxan i kängan utan att behöva pilla dit flärpen igen. Smart!

Ytterligare finns det små trianglar av svart reflextyg insydda på insida knä för bättre synlighet om man befinner sig på eller i närheten av en väg i mörkret. Jag har inte testat det här och det är såklart alltid bäst att dra på sig en reflexväst men jag gillar det. En extra säkerhetsgrej som för blotta ögat bara ter sig som en snygg detalj men som faktiskt fyller en ganska viktig funktion.

Ventilationen hittar du på insida lår där det finns ett meshtyg som, om du vill modifiera lite, går att snitta upp med en kniv för att öka luftgenomströmningen. Utöver det är det dragkedja på utsidan av benet från knäet och ner till benslutet som går att öppna i båda riktningar. Bäst ventilation får du då genom att öppna upp i insida lår och från knäet och ner en bit. Det här är en lösning som fungerar utmärkt.

Knäskydd

Ja, det kanske är en detalj men den är så bra att den förtjänar en egen punkt! Som gammal hantverkare har jag aldrig förstått att det inte finns på fler byxor, eller åtminstone möjligheten att kunna stoppa i. För oavsett om jag är ute på jakt, kokar kaffe eller roddar fyrtioarton grillkorvar till barnen så står jag på knä. Mycket! Här har de, återigen, tänkt till. Ett tunt och smidigt knäskydd som är precis sådär lagom för vad som faktiskt behövs. Det hindrar att jag blir blöt och sen skitkall om knäna och det skyddar när jag sätter mig ner på knä bland ris och sten. Precis sådär lagom som man vill ha det.

Slutsats

Har Bearskin gjort en byxa som särskiljer sig från konkurrenterna och faktiskt tillför något i garderoben? Jag tycker det! Det här är en lätt och smidig byxa som lämpar sig väl från vår till höst och till all typ av användning. Material, färg och detaljer är genomtänkta och gör byxorna lika sköna som de är praktiska.


En reaktion på ”Testat: Bearskin Cordura pant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s