Att köpa eller sälja ett jaktvapen privat

Precis som med mycket annat så är begagnatmarknaden inom jakt het och då främst när det handlar om jaktvapen. Ett jaktvapen, om det sköts väl, har ett långt liv och precis som med mycket annat så byts det utrustning även i en jägares garderob. Jag har själv precis gjort mig av med en bössa som jag inte använder så mycket som det var planerat och kliade mig i huvudet inför att sälja den. Efter att nu pratat med polisen om tillvägagångssättet för att vara säker på att allt blir rätt så hoppas jag kunna hjälpa dig om du, likt mig, kliar dig i huvudet inför en försäljning eller ett köp av ett begagnat vapen.

Vi börjar med ett scenario där du är köparen. Låt säga att du letat igenom blocket, hittat den bössa du är ute efter och kommit överens med säljaren om ett pris men säljaren bor långt bort och du har inte möjlighet att göra detta på annat vis än på distans. Då börjar processen med licensansökan där du på enklast möjliga vis går in på polisens hemsida och fliken licensansökan. Här fyller du i alla uppgifter digitalt för att sedan betala avgiften för licensansökan.

Det du behöver för att fylla i är:

  • Dina personuppgifter enligt formuläret.
  • Säljarens personuppgifter enligt formuläret.
  • Serienummer på vapnet som licensansökan gäller.
  • Övriga uppgifter om vapnet såsom, magasinstorlek, kaliber, piplängd m.m enligt formuläret.

När detta är gjort så skickas ansökan in och avgiften betalas av dig som köpare. Efter att handläggaren beslutat om beviljande, eller nekande, får du ett beslut per post från polisen, förhoppningsvis med ett beviljande och en licens för det vapen ansökan gäller. För att minimera handläggningstiden är det viktigt att få med alla uppgifter korrekt i ansökan så att den inte behöver kompletteras senare. När du fått licensen på posten skickar säljaren vapnet till dig med exempelvis postens specialpaket för frakt av vapen.

Nu vänder vi på det och sätter dig i stolen som säljare istället. Du blir kontaktad av en köpare och ni kommer överens om ett pris. I detta läge är det vanligt att att begära en handpenning under tiden för licensansökan men handlar det inte om några stora belopp är det även rimligt att köparen betalar hela värdet för vapnet direkt och i samband med att licensansökan genomförs. Kom ihåg att avtala om eventuell fraktkostnad skall ingå eller vara utöver priset i överenskommelsen.

Det du sedan behöver göra är:

  • Förse köparen med dina personuppgifter.
  • Förse köparen med uppgifter om vapnet du säljer.
  • Erhålla köparens personnummer.
  • Lämna eller skicka in originallicensen (din nuvarande licens) till polisen komplett med köparens personnummer.

Jag valde att åka till polisen och lämna in licensen personligen komplett med köparens personnummer. Det polisen sedan gör är att koppla ihop den gjorda licensansökan med den nu inlämnade licensen för att kunna göra överlåtelsen. När licensen sedan blir godkänd kommer köparen att få den skickad till sig och du som tidigare ägare/säljare kommer att få en bekräftelse skickad till dig från polisen. Detta är ditt kvitto på att överlåtelsen är genomförd och att det nu är okej att skicka vapnet till dess nye ägare. OBS! Skicka inte vapnet innan du fått denna bekräftelse adresserad till dig från polisen.

Svårare än så är det inte!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s