Din guide till ett härligare friluftsliv på vintern

Är det gruvsamt att ge sig ut? Krångligt med mat och varma kläder? Lättare att stanna inne? Då vill jag ge dig lite tips och trix för att ta dig ut även under den mörkaste delen av året.

Håll dig varm!

ALLA turer blir trista och jobbiga när du fryser. Och här ska du inte tänka lagom varm utan riktigt varm, alltså bastuvarm! Du kommer aldrig ångra att du tog med för mycket kläder men det motsatta är förenat med dåliga upplevelser. Tjocka dunjackan, renskinn, varma handskar, värmepåsar (för frusna fingrar) och dina varmaste skor. Har du med barn? Släng med en gammal sovsäck eller en rejäl filt också! Den är perfekt att ta fram när nån börjar bli kall, gammal som ung.

Gå kallt pausa varmt

Grundregeln när man är ute på vintern är att frysa när man börjar skida för att sen få upp värmen och vara lagom varm under aktivitet. Allt för att…frysa mindre! Ja ni fattar, vi kommer tillbaka till det igen men det är viktigt. Ett annat alternativ är att starta turen varm och go men så fort du känner att du börjar svettas, pausa! Stanna till och ta av dig några plagg så du kan fortsätta utan att svettas för mycket. Poängen är ju såklart att blir du svettig blir du blöt och då kommer du att frysa. Makes sense va? Så klä dig smart och frys mindre. Ett annat bra tips är ull, men det återkommer vi till.

Vatten

Det finns få saker jag blir så trött på som att dricka slush ur en igenfrusen nalgeneflaska. Alltså jag älskar min nalgene nåt enormt men som dricksflaska när temperaturen är en bra bit under nollan så fallerar den. Så. Jag kan inte annat än att varmt rekommendera nån typ av isolerad flaska! Vi fick en varsin Hydro flask när vi var på naturkompanietinvigning i Åre för nåt år sedan och det öppnade mina ögon för en värld av lagom kallt dricksvatten på vinterturerna! Jag fattar att jag kanske slår in öppna dörrar nu men alltså det här är ju BRILJANT! Det går såklart bra att använda en vanlig termos också (för det här är ju i princip en termos) men behöver du en så se det som en livslång investering. Min favoritnalgene har varit med i 15 år och behandlats allt annat än milt. Den här, i plåt, gissar jag att jag kommer sitta i en gungstol och dricka precis lagom varmt vatten ur på ålderdomshemmet. Hållbart och bra.

Ull

Tänk att typ världens bästa material för kläder (åtminstone för oss nordbor) är något som funnits sen hedenhös. Det har inte massa fina förkortningar och häftiga material utan det är bara vad det är. Ull. Förutom att det är suveränt även på sommaren så är det vintertid ullen verkligen får glänsa! Det som gör det så finurligt och bra som material i kläder är att ull värmer även i vått tillstånd! Eller ja, ull värmer inte mer än något annat material gör om vi ska vara bokstavliga, det vi vill ha i ett varmt plagg är isolering som behåller den kroppsvärme du producerar. Det här är ull riktigt bra på! Visst, det väger lite mer än sina syntetiska diton men utöver magin att isolera även i vått tillstånd så finns det fler grejor. Låt säga att du tänder en brasa för att värma händerna och koka kaffe, då visar det sig att den där tallveden som var så torr och fin att tända upp med är som ett smatterband! Vips har en glödloppa sprätt iväg och landat precis på ärmslutet på din tröja där du sitter och värmer händerna. Vad händer med fleecetröjan? Det kan jag berätta för jag har mer än en tröja med hål i. Den smälter som om det vore lava som just landat på den. Vet du vad som händer med ulltröjan? Okej, det är skittråkigt egentligen, för det händer liksom ingenting. Visst är det bra!?

Torra fötter

Okej, du har dragit på sig sina kängor, längd- eller turpjäxor och gett dig ut, bara för att inse att snölåset på byxorna lätt halkar upp och snö runt fotleden är ett faktum. Det här är inte särskilt skönt och leder till att du blir både kall och blöt. Då behöver du en av mina favoritgrejor för vintern. Damasker. Jag skulle kunna skriva en uppsats om damaskernas förträfflighet som plagg men jag ska hålla mig kort. De hindrar snö att komma in i skon. Bonusgrejen är dessutom att de håller dig varm kring vristen eftersom du adderar ett extra lager där och det upplever jag faktiskt gör lite skillnad för att hålla fötterna varma. Så du får en 2 för 1 deal med damasker på!

Med de här tipsen hoppas jag att du känner dig lite mer rustad för alla härliga vinterturer som väntar runt hörnet!

Vi ses till fjälls!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s