Testat: Kuiu Storm Star

Jag har aldrig ägt ett ordentligt tält. Alltså ett sånt du kan lita på när stormen ruskar i tältduken, snön yr över kalfjället och stormlinorna är spända som fiolsträngar. Förrän nu.

Som friluftsmänniska uppvuxen i Jämtland törs jag nog säga att jag, liksom de flesta andra, har någon typ av relation till Hilleberg som fjälltält. Jag försökte sätta fingret på det med en vän för ett tag sedan och han sa det så bra. ”Som om att har man inte ett hillebergstält så har man inget tält.” Det här har alltid gnagt lite i mig. För Hillebergstält är dyra, ordentligt dyra. 

Jag har en gammal anekdot jag ofta brukar dra om den där vinterturen då vi skulle tälta med friluftskursen på skolan och jag vägrade låna ett tält. Det var säkerligen en del stolthet inblandad i det beslutet och jag minns att jag retade mig på mina kurskamrater som antingen själva eller, kanske mer troligt, vars familjer hade så fina tält. Det hade aldrig vi för att vi helt enkelt inte hade råd. Jag hade istället ett kupoltält, från Jysk. Det behöver kanske inte förklaras närmare att det inte var ett tält anpassat för kalfjäll och absolut inte vintertid. Men där låg jag uppe på Bunnersjön i närheten av Storulvån med tältduken tryckt mot ansiktet och fick dra på mig kläderna för andra gången den natten och gå ut och skotta en mur som skydd mot vinden som stormade över fjället. 

Jysktältet är kastat sedan länge men sen den vinterturen har jag gjort det till en sport att visa att det går att klara sig med enklare, läs: billigare, tält och har använt ett par stycken som trots allt visat sig vara riktigt dugliga. Men alltid med en liten gnagande oro över om vädret blir riktigt styggt. Det kan ju bli en risk, speciellt på kalfjället om vintern och jag har alltid för vana att tälta i närheten av en bra bivackplats om det skulle vara så att tältet blåser sönder. Nu tror jag inte att jag behöver det längre.

Efter att mitt 3-manna tunneltält på sina modiga 4kg gjorde sin sista fjälltur i höstas efter lång och trogen tjänst var det dags. Dags att ta klivet och köpa det tält jag drömt om. Ett 4-säsongstält byggd för att stå emot det argaste väder fjällen kan komma att kasta över mig. Det uppenbara valet hade såklart varit att titta på Hilleberg men faktum kvarstår. De är dyra och framförallt gillar jag att göra saker annorlunda, val som kanske inte är lika uppenbara. Istället så hade jag fått upp ögonen för det amerikanska märket Kuiu som tillverkar kläder och lättviktsutrustning för bergsjakt i USA. De har två tält att välja på, det ena, Mountain Star är ett 3-säsonstält som är lättare och inte riktigt lika tåligt som sin storebror Storm Star som är det tält jag valde att köpa. Även det här är dyra tält men det är trots allt stadiga till låg vikt och jag har drömt om ett fint tält länge. Problemet är bara att enda sättet att få tag i ett är att beställa direkt från USA och det finns väldigt få användare i Sverige för att skapa sig en uppfattning innan köp men lyckligtvis fick jag tag i en som bara hade en sak att säga och det var: Köp det.

Första intrycket

Tältet är snyggt. Alltså riktigt snyggt! Estetiken kanske inte är det viktigaste vid val av tält men det skadar inte om man gillar hur det ser ut och det här är läckert! 

Det första som sen slår mig när jag sätter upp tältet första gången hemma i vardagsrummet är att ingenting är konstruerat av en slump. Alla detaljer sitter där av en anledning och det är ett otroligt välkonstruerat tält. Rymligt, två precis lagom stora absider på varsin sida tältet så att man har sin egen ingång om man är två som delar tält samt lättpackat i sin precis lagom stora packpåse som rymmer tältet precis utan att det behöver rullas ihop på något särskilt sätt. 

Detaljer

Man brukar säga att djävulen sitter i detaljerna men han har inte varit inblandad i konstruktionen av det här tältet. Alla detaljer och finesser finns där av en anledning och inget är där i onödan. Lättsträckta öglor för fästpunkterna i hörnen, lättåtkomlig och justerbar ventilation som du enkelt ordnar med inifrån tältet, två fickor i vardera hörn av innertältet för utrustning som du vill ha ordning på och tältdörren öppnas åt sidan som sig bör. Det märks verkligen att det finns en tanke bakom varje liten detalj på tältet och som gammal säljare inom sportbranschen gör det här mig glad. Det har verkligen inte kompromissats med någonting.

Det enda som retar mig är att av de tre stängerna som håller upp tältet så är det en som är något kortare och sätts tvärs över de två längre. Den är då märkt med svarta ändsektioner för att skilja dem åt, något som inte hjälper särskilt mycket då de andra stängerna är mörkgrå. Jag gissar att det här är gjort av estetiska skäl men jag tycker att det är alldeles för krångligt att snabbt se skillnad på dem för att det ska vara värt det och jag kommer själv att måla upp ändarna på den kortare sektionen för att lättare kunna se skillnad.

Material

För att läsa en fullständig specifikation kan du gå in HÄR men i stort så har tältet materialval som på ett tillfredsställande vis håller för en storm på kalfjället. Allt från tältduk till stänger och stormlinor är anpassade för att stå emot hårt väder men samtidigt vara lätt nog för att bära med som enmanstält om du så vill.

En viktig grej som slog mig omgående är färgvalen på tältet. Jag gillar signalfärger på tält, som en extra säkerhetsgrej är det suveränt då det är mycket enklare att se ett orange tält från luften än ett grönt och jag tänker såklart på om det skulle vara en nödsituation och man behöver räddning. Problemet med det är att det sällan blir särskilt behagligt ljus i tältet. Allt får ett orange sken över sig och det är allt annat än behagligt. Det här tycker jag att de på Kuiu verkligen har lyckats med! Tältet är uppdelat i paneler med grå eller orange duk och innertältet är i en ljusare grå färg. Det här gör att du får ett väldigt behagligt ljus i tältet och samtidigt tycker jag att det inte släpper igenom alltför mycket ljus för att väcka dig så fort solen går upp. Riktigt bra!

I fält

I vardagsrummet dras inga stora slutsatser för det är ute på fjället som det avgörs. Den stora anledningen till mitt val av tält var att jag ville ha ett lätt men stormsäkert tält för mina fjällturer på kalfjället där vädret ibland kan vara rätt tufft. Sommar som vinter. Mina första turer blev därför två vintertältningar under ripjakt uppe i offerdalsfjällen och jag kan inte säga annat än att jag är imponerad.

Att både slå upp och riva tältet i hård vind är inga problem då du först stakar ut och sätter fast hörnen av tältet innan du sätter i stängerna för att till sist göra fast stormlinorna. Inga problem eller konstigheter men det är givetvis bra att träna på innan du gör det i skarpt läge. När det sen är uppsatt och stormlinorna är på plats så har du ett riktigt fort! När stormen ven som värst utanför tältduken en februarinatt på kalfjället så ruskades knappt tältet om! Riktigt imponerande och det var utan den minsta osäkerhet som jag somnade om kvällarna. Det här ett tryggt och välbyggd tält gjort för att stå pall i dåligt väder och hela tältet andas en självsäkerhet som jag tidigare inte upplevt i mina andra tält. Som fyrsäsongstält är det gjort för att fungera bra vintertid och det gör det! 

Den enda detaljen är att det saknas snökjolar, vilket det ofta gör på lättare 4-säsongstält, och det gör att med hård vind och drevsnö så lägger det in snö mellan ytter- och innerduk. Det här, tror jag, har kompenserats med ett väl tilltaget och högt ”badkar”. Det vill säga att den del av tältet som är golv går ganska högt upp innan materialet går över till de mer ventilerade väggarna. Så det är inget större problem men det är bra att tänka på att se över det om väderförhållandena gör att det är mycket snödrev, då kan man dra ur en del av snön med handen eller helt enkelt skotta över glipan på den ände som står mot vinden när man slår upp tältet för att förhindra att det sker.

Slutsats

Det är skillnad på tält och tält. Kuiu Storm star är ett kompetent, välutvecklat och tryggt tält för alla förhållanden du kan tänkas stöta på. Det är enkelt att sätta upp, självstadgande vilket gör det lämpligt för alla typer av underlag, rymligt nog för långa personer, jag är 186cm och ryms med råge på längden utan att ta i med sovsäcken, och med bra sitthöjd samt bredd om man är två som ska dela tält. 

Jag är mycket nöjd med mitt inköp och kan varmt rekommendera detta tält till alla som vill ha ett rymligt, tryggt och lätt 4-säsongstält!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s