Testat: Jemtlander 17

Vinterturer kräver utrustning och det allra enklaste viset att transportera sin utrustning när man ger sig ut på skidor är med en pulka. Detta finns det långa traditioner av och tittar vi på våra kanske mest kända tillverkare så har vi Segebaden och blickar vi västerut mot våra skidburna grannar så hittar vi Fjellpulken. Båda är pulkor med fina anor och som på många logar och i förråd återfinns av nästa generation för att åter tas i bruk. De har ett traditionellt utseende och precis som den samiska ackjan har de formen av en båt för att enkelt dras fram genom snön och minska risken för att fastna i grenar och annat. 

Jemtlander har istället valt en annan väg när de tagit fram sin fjällpulka och såhär skriver de själva på sin hemsida: ”Det finns många förutfattade och felaktiga meningar om fjällpulkor och vår vision är att ändra dem! Vi ser många som använder för små och för smala pulkor och därmed får pulkor med hög tyngdpunkt som lätt välter och gräver ner sig. Därför har vi skapat Jemtlander – ett pulkassystem för stabil, säker och lättpackad transport i vildmarken!

Jag har fått låna och testa en pulka av Jemtlander och då mer specifikt den som heter 17. En stor pulka med mycket utrymme för packning men som enligt tillverkarna själva ska vara lätt att dra och flyta uppepå snön till skillnad mot sina smalare konkurrenter. Så, har alltså Jemtlander tagit fram en pulka som är bättre än de samiska ackjorna med anor längre tillbaka än 1500-talet eller har de gjort ett bra komplement? Det är det jag har testat.

Första intrycket

Det som slår mig först och främst är just hur den är utformad. Istället för den traditionella båtformen som jag är van vid möts jag av en rektangulär pulka. En mycket stor pulka. Den finns som sagt i två modeller och jag har testat den längre av dem men som ändå marknadsförs som perfekt för allt från dagsturer till veckoturer. Pulkan jag fått låna är utrustad med kapell men finns även att köpa utan för att istället använda lösa packväskor. Båda är lösningar som har sina för och nackdelar men eftersom jag sen förut är van vid kapell så är detta likt hur jag tidigare packat och skidat.

Detaljer

Pulkan är robust och kapellet är popnitat vid den sarg som löper runt hela pulkan. Det hela känns som en bra konstruktion och längs sargerna löper linor i öglor där det är fäst lastremmar som man drar tvärs över pulkan för att säkra lasten. En smart konstruktion som gör det lätt att lastsäkra så att allt sitter som det ska. Spännen och krokar är överdimensionerade för att enkelt kunna hanteras med handskar på vilket är något jag uppskattar även om jag i det här fallet tycker att det är aningen tunga spännen med tanke på den, i sammanhanget, ringa belastning de kommer utsättas för.

Selen är bra utformad och efter lite injusteringar sitter den bra och fördelar dragvikten gott under skidåkningen. Den går snabbt att ta av och på vilket även det är något jag uppskattar, framförallt när vi är ute med barnen eller om jag måste stanna för att snabbt ta fram kameran. 

Kapellet är i ett grovt tyg som känns väldigt hållbart och ska enligt uppgift vara vattentätt. Att det är försett med dragkedja är suveränt och med möjlighet att öppna från två håll (totalt fyra löpare) blir det enkelt att komma åt en specifik grej i packningen utan att det far in för mycket snö om det snöar eller driver.

Material

Själva pulkan är i plast med skaklar i glasfiber och aluminium och för mer information kan du gå in HÄR:

I fält

Jag anser mig vara en ganska van användare av skidpulkor och har skidat mycket med packning både i min gamla glasfiberpulka från segebaden men även med Fjellpulkens barnpulka som även den mestadels fått agera packpulka. Det som var intressant nu är just att konstruktionen skiljer sig åt, både i själva utformningen av pulkan, bredden, men även hur skaklarna är infästa. De sitter ovanpå sargen framtill istället för att vara placerade under som verkar vara det vanligaste sättet. 

Så jag packade ner min vanliga packning i pulkan, samma packning som jag helgen innan packat på höjden i min Segebaden täckte nu precis bottnen, och skidade iväg över myrarna. 

Det som slog mig ganska omgående var att den var ganska tungdragen, nu var det visserligen jobbigt före med både packad och lös nysnö om vartannat men trots att den flyter högre än de pulkor jag tidigare använt så tycker jag att motståndet att dra pulkan, friktionen mot snön och den raka fören, gör att den inte går riktigt lika lätt. Egentligen handlar väl detta om enkel fysik och det vore förvånande om en så pass mycket större pulka skulle vara lika lättdragen som en mindre, trots sin nära på identiska last. De första kilometrarna går sen igenom ganska flackt landskap innan vi når sjön där stigningen upp på fjället startar. Eldprovet.

På en sträcka om 1.5km ska 140 höjdmeter forceras och det görs genom branta partier avlösta av lite flackare myrplatåer. En ganska krävande sträcka men det är den enklaste vägen upp på fjället och det brukar gå bra. 

Efter den första branten började jag däremot att tvivla

Infästningen av skaklarna ovanpå sargen i kombination med den raka fören och ganska mjuka pulkan gör att varje gång jag måste slå i de brantare partierna så gräver innerhörnet ned sig i snön och fastnar. Detta i kombination med mina nätta 72kg gör att jag inte har möjlighet att rubba pulkan bara genom att luta mig framåt ut måste ta i för full kraft med benen. För varje centimeter.

Ingenting fås gratis.

Jag har skidat samma brant flera gånger förut i alla möjliga fören, både bättre och sämre, varje gång med pulka och det här var utan tvivel den värsta

Men upp kom vi och när föret övergår från löst till barblåsta partier med hård skare så blir det genast lättare att dra pulkan. Nu glider den på skaren och bjuder inte samma motstånd som i den lösa snön men kanske är jag trött sen stigningen eller så har jag rätt i min subjektiva bedömning för visst glider den ändå inte sådär lätt som jag hade hoppats på.

Väl framme vid den tilltänkta tältplatsen är jag glad att få spänna av mig och packa ur grejorna, vilket går snabbt och smidigt från den rymliga pulkan med det lättåtkomliga kapellet och sen ligger den där bredvid tältet till två dagar senare då vi skidar hemåt igen. 

Något som gick betydligt lättare i våra gamla spår och nedförsbacke. Där är den är riktigt stabil och håller sig hela tiden där jag förväntar mig bakom ryggen vilket gör att den inte oväntat hamnar bredvid och fastnar i några träd eller grenar. Bra utförsegenskaper!

Sen skidar jag på i raskt tempo för att verkligen känna hur den känns när det är mer lättåkt före och jag inser även här att det inte är mycket som fås gratis. Jag tror helt enkelt att den stora ytan mot snön gör den tungdragen även fast den får ett högre och bättre flyt i lös snö. Fördelen är såklart den stora packmöjligheten men jag tror att om inte jag hade gått in för att hålla packningen exakt lika som föregående helg utan istället passat på att nyttja lastmöjligheterna och tagit med mig mer prylar så hade jag helt enkelt inte orkat dra den upp på fjället. 

Slutsats

Jag skulle gärna vilja gilla den här pulkan. Tillverkad i Jämtland, nytänk kontra andra vanligt förekommande pulkor och en packvänlig konstruktion gör den nämligen lätt att gilla. Men. Det spelar liksom ingen roll att pulkan är lätt att packa, inte tar upp onödigt plats i en bil eller takbox tack vare sin rektangulära konstruktion eller att den är tillverkad i Jämtland om den inte är rolig att dra. Och jag tyckte inte att den var rolig att dra. Faktum är att jag efter halva stigningen ångrade att jag ändå inte kört mitt vanliga tetris och lagt allt i min min gamla Segebadenpulka med bambuskaklar och klarblåa köl i glasfiber.

Vem passar den då till? Jag tror att för dig som drar pulka efter leder där du slipper spåra i lössnö och vill få med dig din packning utan att behöva pussla så mycket så är den bra. Det eller om du startar vid, eller på, fjället där det förhoppningsvis är hårt före. Där kommer den att göra sig bra! Den kommer inte vara bättre än andra pulkor när det handlar om att dras fram över fjället men den kommer göra jobbet och du kommer säkert att vara nöjd. Där den kommer att glänsa är just packmöjligheterna och utformningen för att packas enkelt. Det har sina fördelar att kunna fördela ut packningen i ett utrymme som inte smalnar av i fören och som jag upplever det skapats just för att ge goda packmöjligheter.

För dig åker genom stökig och blandad terräng, som gör dina egna leder och som letar dig dit andra inte åkt tidigare. För dig tror jag att det finns andra alternativ som passar bättre. Eller så är du helt enkelt starkare än mig.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s